Hlavní obsah

Piloti ČSA budou mít kratší volno a zmražené mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pilotům ČSA se v příštím roce zkrátí délka garantovaného volna a mzdy se jim zmrazí na letošní úrovni. Odborové sdružení pilotů ČSA (CZALPA) se na tom dohodlo s vedením ČSA, kolektivní smlouvu ještě musejí obě strany podepsat. Uvedl to prezident CZALPA Stanislav Fiala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pilotům ČSA se tak v příštím roce zkrátí délka garantovaného volna ze 120 dnů za rok na 103. Prodloužení pracovní doby je podle Fialy reakcí na současný stav firmy, která od roku 2008 nebyla v zisku a také letos počítá se ztrátovým hospodařením. V současnosti ČSA zaměstnávají zhruba 250 dopravních pilotů.

Změnou k lepšímu pro piloty je v aktuální kolektivní dohodě opětovné zavedení seniority, kterou společnost zrušila jako reakci na stávky pilotů z konce roku 2011. Seniorita zaručuje, že v případě propouštění budou přednostně odcházet noví zaměstnanci dopravce a naopak pracovní místa služebně nejstarších zůstanou zachována.

ČSA loni hospodařily se ztrátou 241 miliónů korun před zdaněním. V roce 2010 vykázaly hrubý zisk 76 miliónů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun. V roce 2009 měly ČSA ztrátu 3,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám