Hlavní obsah

Personální zemětřesení v ČSA pokračuje: Lašák končí v představenstvu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Personální změny ve vedení problémových Českých aerolinií (ČSA) pokračují. Na post předsedy představenstva aerolinek rezignoval Radomír Lašák. Následovalo jej několik dalších členů. Představenstvo nyní povede šéf ruzyňského letiště Miroslav Dvořák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident ČSA Radomír Lašák (vpravo) a ministr dopravy Gustáv Slamečka

Článek

Kromě Lašáka rezignovali na své funkce také Jiří Devát, Dušan Ryban, Jiří Hrbáček, Petr Pištělák, Jan Janík a Roman Planička. Z původní sestavy zůstal jen Petr Jusko. Do představenstva tak byli nově jmenováni kromě Dvořáka Josef Adam, Jan Trčala a Pavel Dolák.

Lašák však zatím zůstává prezidentem společnosti do doby, než se s Dvořákem dohodne na předání funkce.

Ke změnám došlo také v dozorčí radě. Do jejího čela byl před časem dosazen krizový manažer Václav Novák. Ten však také rezignoval, proto se jeho postu ujal Miroslav Zámečník.

České aerolinie jsou stejně jako mnoho jiných společností v oboru ve finančních problémech. Firma v letošním prvním pololetí prodělala 1,8 miliardy korun a hrozí jí bankrot. Aerolinky se nutně musí restrukturalizovat. Kromě propouštění se v posledních dnech jednalo o snižování platů.

Zaměstnanci prý souhlasili se snížením mezd od 1. listopadu - u pilotů o 15 procent, u letušek o deset procent, u ostatních zaměstnanců o pět procent. Lašák podle ČTK dohodu považuje za velký úspěch, firma tím ušetří 600 miliónů korun ročně.

Vláda o prodeji rozhodne příští týden

V současnosti probíhá výběrové řízení na prodej společnosti. O něm by měla vláda rozhodnout v pondělí 26. října. V poslední době se také spekulovalo o propojení ČSA s ruzyňským letištěm. Podle Zámečníka je propojení ČSA s letištěm zatím pouze na personální bázi. Případné společné projekty a možné propojení obou firem Zámečník blíže nekomentoval, prý se o tom teprve bude rozhodovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám