Hlavní obsah

Penzisté si letos polepší o 412 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V novém roce dostanou přídáno nejen důchodci, ale i lidé pracující za minimální mzdu a příjemci sociálních dávek. Od soboty se totiž zvyšují se důchody, minimální mzda i životní minimum.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Starobní důchody vzrostly v průměru o 412 korun a průměrná penze teď dosahuje 7687 korun. Zvyšují se i invalidní a pozůstalostní důchody. Političtí vězni komunistického režimu mají navíc nárok na příplatek 50 korun za každý započatý měsíc, který museli strávit za mřížemi. Vdovy a vdovci po vězněných si mohou za každý měsíc započítat 25 korun.

Reálná hodnota penze by v roce 2005 měla představovat 102,6 procenta reálné hodnoty průměrného vypláceného starobního důchodu z roce 1989. Bude tedy asi o 3,3 procenta vyšší než letos. Zvýšení penzí si letos ze státního rozpočtu vyžádá zhruba o 13 miliard korun více než loni. Výdaje by měly plně pokrýt příjmy z pojistného na důchodové pojištění.

Nynější soustava penzí podle odborníků není do budoucna udržitelná. Česká společnost totiž stárne. Přibývá seniorů a ubývá lidí, kteří na důchody přispívají. Pracovní skupina expertů a zástupců pěti parlamentních politických stran propočítává jednotlivé modely penzijního systému. Politici chtějí o reformě jednat v březnu, rádi by rozhodli do konce června.

Minimální mzda bude 7185 korun

Také minimální mzda se zvyšuje - ze 6700 na 7185 korun. Nejnižší hodinová sazba činí nyní místo dosavadních 39,60 koruny 42,50 koruny. Zvýšením minimálního příjmu chce vláda přimět lidi k tomu, aby upřednostnili i méně placenou práci před pobíráním sociálních dávek.

Podle ministerstva práce je ale nynější nejnižší mzda motivační jen pro jednotlivce, ne pro osoby s rodinou. Minimální mzdu pobíralo minulý rok něco přes 5000 lidí.

Životní minimum pozvolna roste

Životní minimum, od kterého se vypočítávají i další sociální dávky, se pro samostatně žijící osobu zvyšuje na 4300 korun.

Částky na výživu a základní potřeby rostou zhruba o 1,7 procenta a částky na náklady domácnosti asi o devět procent. Bezdětný pár si přilepší o 290 korun na 7250 korun. Matky, které živí jedno dítě, budou nyní pobírat podle věku potomka o 280 až 290 korun více. Jejich životní minimum dosáhne až 7380 korun.

U úplné rodiny s jedním dítětem se rovná až 10.350 korunám. Podle věku dítěte bude rodina mít o 370 až 380 korun více. Rodičům se dvěma nezaopatřenými dětmi se minimum zvýší o 400 až 420 korun více, tedy až na 12.840 korun. Pětičlenné úplné rodině roste o 460 až 490 korun na nejvýše 15 710 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám