Hlavní obsah

Penta staví u pražského hlavního nádraží kanceláře a byty za 1,5 miliardy

Novinky, Tomáš Volf

Po komplexu Florentinum staví investiční skupina Penta další kancelářské budovy v centru Prahy. Vyrostou mezi hlavním nádražím a budovou VŠE, dokončeny mají být v příštím roce. Do projektu s názvem Churchill Square plánuje Penta investovat 1,5 miliardy korun.

Foto: Penta

Letecký pohled na komplex Churchill

Článek

„Jde o samotné centrum hlavního města, jedno z posledních nevyužitých míst na vynikající adrese, charakterizované výbornou dostupností i výhledem na Pražský hrad,“ řekl Novinkám mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Foto: Penta

Penta 4

Projekt dvou kancelářských a jedné rezidenční budovy realizuje Penta v konsorciu se společností SUDOP. Pro kanceláře nabídnou plochu 30 100 m2 a 3 700 m2 pro obchody, kavárny a restaurace. Do projektu plánuje Penta investovat 60 miliónů eur (1,5 miliardy korun).

Foto: Penta

V projektu je zakomponován přístup do podchodu, kterým ČD propojí Prahu 2 s Prahou 1 pod kolejištěm nádraží.

Nejvyšší rohová kancelářská budova bude vysoká 28 metrů. V rezidenční budově na opačné straně u ulice Italská mají být luxusní byty.

Práce probíhají od října, nyní se chystá betonáž podzemních garáží. Hotovo má být během roku 2019. Mezi první potvrzené nájemce patří mezinárodní auditorská společnost Deloitte.

Foto: Penta

Penta 2

Dříve na místě nedaleko rušné křižovatky U Bulhara pod pražskou magistrálou bývalo skladiště Českých drah. Léta to však bylo zapomenuté území, až v poslední době využité jako parkoviště pro auta.

V projektu je zakomponován přístup do podchodu, kterým České dráhy propojí Prahu 2 s Prahou 1 pod kolejištěm nádraží.

Foto: Penta

Rezidenční budova komplexu Churchill

„Ústí tady žižkovská cyklostezka. V budovách proto bude pro nájemníky i  sportovní zázemí – kolárna pro zhruba sto kol, sprchy. I když je místo výborně dopravně dostupné, řada nájemníků bude určitě stát o zdravější způsob dopravy do práce,“ dodal mluvčí.

Největším chystaným projektem Penty v centru je stavba kancelářské čtvrti u Masarykova nádraží. Projekt za nejméně 6,5 miliardy korun ale nabírá zpoždění kvůli archeologickému průzkumu.

Foto: Milan Malíček, Právo

U Hlavního nádraží se zakládá stavba bytovo-kancelářského komplexu Churchill Square..

Penta je původem středoevropská investiční skupina založená v roce 1994 Markem Dospivou a Jaroslavem Haščákem. Vedle realit investuje do zdravotnictví, finančních služeb, maloobchodu i médií.  Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově. Její firmy zaměstnávají přes 30 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám