Hlavní obsah

Penta loni vydělala 5,4 miliardy, zisk jí stoupl téměř na trojnásobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupině Penta Investments v roce 2015 stoupl čistý zisk na 200 miliónů eur (5,4 miliardy korun) z předloňských 70 miliónů eur (1,89 miliardy korun). Výsledky v úterý oznámili zástupci Penty. Společnosti patří například sázková kancelář Fortuna nebo Aero Vodochody.

Foto: Novinky

Pentě patří i moderní kancelářská budova Florentinum v Praze.

Článek

Aktiva portfoliových společností skupiny vzrostla o pět procent na sedm miliard eur (189 miliard korun).

„Pentě se dařilo téměř ve všech oblastech jejího působení. Hospodářský výsledek příznivě ovlivnily úspěšné restrukturalizace ve společnostech EMF a Carnibona. Pozitivní výsledky zaznamenal zdravotnický sektor, zejména síť lékáren Dr.Max,” řekl spolumajitel společnosti Marek Dospiva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Dospiva

„Výsledky táhly strategické firmy, Fortuna, banky, zdravotnictví, Aero Vodochody,” doplnil partner a druhý zakladatel Penty Jaroslav Haščák.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Pentě patří například nedávno postavená kancelářská budova Florentinum na pražské Florenci. Skupina se loni dohodla s Českými drahami na koupi přilehlých pozemků, kde chce postavit moderní kancelářskou čtvrť. [celá zpráva]

Nakupují média i nemocnice

Penta loni akvizicí vydavatelství regionálních novin (Vltava-Labe-Press, vydávají například Deník) a časopisů (Astrosat) vstoupila na český mediální trh.

Navýšením podílu významně posílila ve slovenské zdravotní pojišťovně Dovera. Do sítě ProCare přibyla nemocnice s poliklinikou Medissimo. Zahájením akvizice Sberbank SR Penta posílila svoji bankovní divizi.

Do byznysu herního průmyslu v Rumunsku vstoupila pod značkou Fortuny.

Penta připomněla, že padlo rozhodnutí o tom, že společnost Aero po letech postaví letadlo nové generace. V takzvaném brownfieldu pražské Waltrovky vyrostla administrativní budova Aviatica, jejíž kancelářské prostory byly pronajaté ještě před jejím oficiálním otevřením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám