Hlavní obsah

Pekárny se domlouvaly na cenách pečiva, zaplatí pokutu

Brno

Tři pekárenské firmy, Delta pekárny, Odkolek a Penam, se měly domlouvat na zdražení pečiva. Za kartelovou dohodu zaplatí pokutu ve výši 52,8 miliónu korun, kterou ve čtvrtek potvrdil Krajský soud v Brně.

Článek

Pokutu pekárnám uložil v loňském roce Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Delta pekárny, Odkolek a Penam se podle něj nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva u svých odběratelů. Poté rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků svým odběratelům.

Žaloby firem proti rozhodnutí ÚOHS soud ve čtvrtek zamítl, přičemž nezpochybnil, že v roce 2003 existovaly důvody pro zdražení. V průběhu roku se zdražovaly vstupy, aniž by rostla cena pečiva samotného. „Žádný z dodavatelů pečiva ani při řízení před ÚOHS, ani před soudem ale nenabídl žádný jasný srozumitelný argument, proč tito tři dodavatelé pečiva zahájili úkony směřující ke zdražování právě přesně 26. září 2003 dopisy, které měly totožnou formulaci a byly uplatňovány stejně razantně v průběhu celého podzimu roku 2003,“ zdůvodnil verdikt předseda senátu David Raus.

Firmy dostaly pokutu za kartelové dohody poprvé v roce 2003. ÚOHS je tehdy podezříval, že se po sedmileté stagnaci cen domluvily na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Původní pokutu 120 miliónů korun ale později snížil na 52,8 miliónu korun.

Delta a Odkolek patří od roku 2006 do skupiny United Bakeries. Pekárny Penam vlastní společnost Agrofert Holding. Delta pekárny měly podle rozhodnutí ÚOHS zaplatit 24,8 miliónu korun, Odkolek 14,8 miliónu korun a Penam 13,2 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám