Hlavní obsah

Panenka z Číny je nebezpečná, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo v pátek varování před panenkou na hraní pocházející z Číny. Hračka totiž obsahuje ftaláty, které mohou způsobovat zdravotní problémy. Informovala o tom mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Nebezpečná panenka

Článek

Jako dovozce i distributor jsou uvedeny české firmy z Brna a Prahy, které jsou však nedohledatelné.

Plastová panenka je veliká zhruba 15 centimetrů s blond vlasy a pestrým oblečením. Součástí výrobku jsou i doplňky – kolečkové brusle a kabelka. Panenka je balená v kartonové krabičce s plastovým průhledem.

Na kartonu se nachází mimo jiné název výrobku, země původu nebo informace o tom, že hračka není určená pro děti do tří let.

Hračka obsahuje nadměrné množství ftalátů. „Při hře mohou estery kyseliny ftalové (DEHP) přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně slinami konzumovány,“ sdělil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že DEHP působí na reprodukční orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám