Hlavní obsah

Pandemie uvrhne 60 milionů lidí do extrémní chudoby, varuje Světová banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová pandemie nevystavuje velkému finančnímu tlaku jen lidi v západním světě. V chudých oblastech subsaharské Afriky a jižní Asie bude pro desítky milionů lidí tento tlak doslova existenční. Světová banka varuje, že pandemie tam uvrhne do extrémní chudoby až 60 milionů lidí. Cílem Světové banky přitom bylo extrémní chudobu do roku 2030 vymýtit.

Článek

Extrémní chudobu Světová banka definuje tak, že si člověk musí denně vystačit s méně než 1,90 mezinárodního dolaru denně.

Mezinárodní dolar je hypotetická měna, která by měla v daném místě stejnou kupní sílu, jako měl americký dolar v USA v určeném okamžiku. V tomto případě je určeným okamžikem rok 2011.

Počet lidí v extrémní chudobě by tak dosáhl zhruba 790 milionů. Tomuto číslu se počet extrémně chudých ve světě blížil naposledy v roce 2013. Poslední desítky let totiž počet lidí pod touto hranicí soustavně klesá.

V absolutních číslech v letech 2013 až 2015 počet lidí žijících v extrémní chudobě klesl zhruba o 70 milionů na 731 až 736 milionů. Za čtvrt století – mezi lety 1990 a 2015 – se z extrémní chudoby vymanila dokonce miliarda lidí.

Z tohoto pohledu se tak cíl Světové banky vymýtit extrémní chudobu do roku 2030 jevil poměrně realisticky. To se však v důsledku pandemie může změnit.

„Pandemie a vypnutí vyspělých ekonomik může do extrémní chudoby uvrhnout až 60 milionů lidí, což by vymazalo velkou část dosavadního pokroku ve snaze vymýtit chudobu,” uvedl šéf Světové banky David Malpass.

Nejbohatší lidé světa stále bohatnou. A nejchudší taky

Ekonomika

Podle Malpasse je třeba rychle jednat a co nejrychleji zahájit záchranné akce ve 100 rozvojových zemí, které epidemie zasáhla.

Nejvíce extrémně chudých lidí žije v subsaharské Africe. Jde o více než třetinu jejích obyvatel. V jižní Asii jde o zhruba 13 procent obyvatel. Právě obyvatelé těchto dvou regionů jsou zchudnutím v důsledku koronaviru ohroženi nejvíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve světě pracuje 152 milionů dětí

Téměř každé desáté dítě na světě je nuceno pracovat. Vyplývá to ze studie organizace Terre des Hommes, o níž informoval server týdeníku Die Zeit. Celosvětově...

Výběr článků

Načítám