Hlavní obsah

Palasův projev ukončila koulovačka

Právo, Novinky, J.P.Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Několik zásahů sněhovými koulemi si v úterý vysloužil ministr zemědělství Jaroslav Palas. V úterý vystoupil před zhruba dvěma tisíci lesníků, kteří se sešli na demonstraci před budovou jeho resortu. Kromě sněhových koulí házeli demonstranti po ministrovi i vajíčka. Žádné ho ale na rozdíl od sněhových koulí netrefilo.

Foto: Dana Ehlová

V Dobrušce a okolí se v sobotu 6. ledna uskuteční Tříkrálová sbírka.

Článek

Lesníkům se nelíbí výhlídka změn v českém lesnickém průmyslu. Bojí se množství zahraničních firem, které by v ČR mohly začít těžit dřevo. Mnohým vadí i stávající zmatky kolem uzavřených smluv, které chtějí Lesy ČR rušit a upravovat. [celá zpráva].

Demonstrace trvala půl hodiny, dva až tři tisíce lidí se před budovou na pražském Těšnově sešly hodinu po poledni. V rukou měli desítky transparentů s nápisy: "Palas - největší kalamita českých lesů" či "V českých lesích český dělník".

Zástupci odborového svazu pracovníků v lesním hospodářství vyjadřovali za mocné podpory a řevu motorových pil rozhořčení nad tím, že veškerá jednání se zástupci ministerstva skončila na mrtvém bodě již před několika lety.

Ministerstvo podle nich zaujímá pozici mrtvého brouka a hrozivou situaci řeší přípravou nového státního dohledu. Zahraniční obchodní společnosti podle nich plundrují české lesy a najímají si ještě levnější pracovní sílu z východní Evropy.

Stačil říct několik vět

Ministr Palas se na rozdíl od jiných vládních úředníků nebál diskuse a vyšel k mikrofonu před ministerstvo. "Těžit se v našich lesích bude nadále sedm a půl miliónu kubíků dřeva a budete to vy, kdo je bude těžit," stačil tváří v tvář demonstrantům opakovat dokonce dvakrát.

"Dohlédneme i na smlouvy, které byly mnohdy nezákonně uzavřeny," dodal ještě, než ho několik sněhových koulí zasáhlo a uchýlil se pod střechu ministerstva.

Státní podnik Lesy ČR oznámil, že chce obměnit stávající smlouvy a do  lesů pustit i zahraniční těžařské společnosti. Ministerstvo, pod nějž Lesy ČR patří tvrdí, že se podnik jen snaží plnit zákon o zadávání zakázek a vyhlašovat regulérní výběrová řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Lesy ČR jsou bez generálního ředitele

Ministr zemědělství Jaroslav Palas ve středu odvolal z funkce generálního ředitele společnésti Lesy ČR Kamila Vyslyšela. Informovala o tom televize Nova s tím,...

Výběr článků

Načítám