Hlavní obsah

Pád Wirecardu zablokoval i karty Čechů

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších finančních skandálů v dějinách Německa má dopad i na mnohé Čechy, kteří nemohou platit svými kartami. Blokované karty má například 40 tisíc klientů tuzemské společnosti Twisto, která poskytuje odložené platby v e-shopech. Zákazníci nemohou platit bílými plastovými kartami od Twista, nefunguje jim ani služba Apple Pay.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Sídlo společnosti Wirecard.

Článek

„Mrzí nás komplikace, které tato situace mohla způsobit našim zákazníkům,“ řekl Právu zakladatel a ředitel Twista Michal Šmída. Firma ale podle jeho slov už několik měsíců jednala s alternativním dodavatelem karet a v pondělí začala rozesílat nové.

Platební karty Wirecardu jsou zablokované od pátku. Společnost je po odhalení rozsáhlého falšování tržeb od pátku v insolvenci a britský regulační úřad jí sebral bankovní licenci. Poté ji od svých systémů odpojily celosvětově klíčové karetní společnosti Visa a MasterCard.

Kauza „ztracených“ miliard nebývale bobtná. Brusel prověří roli německého úřadu

Ekonomika

Problém má kvůli Wirecardu i systém elektronické evidence tržeb eKasa od O2. Provozovatele eKasy O2 podle mluvčí Lucie Jungmannové Wirecard informoval, že budou pozastaveny služby přijímání plateb kartou, které využívají někteří klienti. „Situaci intenzivně řešíme,“ uvedla mluvčí. Celkem eKasu využívá asi 20 tisíc podnikatelů, ale ne všichni mají platební terminál.

Zmizelo 51 miliard

Kompletně mimo provoz byly také firemní karty společnosti Fidoo, která patří pod Direct pojišťovnu a spravuje zhruba 900 firemních účtů.

S podobnými problémy se potýkají klienti ve Francii, Británii i v dalších zemích. „V celé Evropě mají kvůli pádu Wirecardu kartu zablokovánu řádově miliony lidí,“ komentoval to ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda.

Kolaps Wirecardu začal minulý týden, když jeho auditoři uvedli, že firmě chybí 1,9 miliardy eur (51 miliard korun), které přitom vykazovala ve svém účetnictví.

Část německých politiků žádá kvůli skandálu odchod šéfa finančního regulačního orgánu BaFin. Německá ministerstva financí a spravedlnosti chtějí kvůli jeho selhání vypovědět smlouvu s auditorem DPR. Vyšetření kauzy žádá i Brusel.

Finančním skandálem zmítaný Wirecard vyhlásil insolvenci

Ekonomika

Německá policie minulý týden propustila bývalého šéfa společnosti Wirecard Markuse Brauna, který je podezřelý z podvodů. Manažer podle svého obhájce složil kauci pět milionů eur (134 milionů korun). Policie Brauna podezírá, že nadhodnocoval příjmy podniku a lhal o jeho skutečném stavu, aby firmu zatraktivnil před investory. Prokuratura teď usiluje o zadržení bývalého provozního ředitele, kterým byl Jan Marsalek. Ten v poslední době pobýval na Filipínách, odkud měl podle místních úřadů odcestovat do Číny.

Společnost Wirecard dluží celkem zhruba 3,5 miliardy eur (skoro 94 miliard Kč). Z toho 1,75 miliardy eur si firma půjčila od patnácti bank a také prodala dluhopisy zhruba za 500 milionů eur.

Věřitelé se připravují na to, že celou částku odepíšou. V Německu byla přitom firma považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb a dávána za vzor domácího úspěchu.

Na druhou stranu spokojený může být britský manažer hedgeového fondu Crispin Odey. Ten totiž na spekulaci na propad akcií Wirecardu vydělal až 30 milionů eur (800 milionů korun), uvedl německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Akcie Wirecardu po dramatickém propadu v minulém týdnu včera nicméně výrazně posílily díky spekulacím o zájemcích, kteří by mohli převzít některé části podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám