Hlavní obsah

Pád akcií PM pokračoval

Právo, Bedřich Choděra

Akcie výrobce cigaret Philip Morris ČR v pondělí pokračovaly v prudkém pádu. Na konci seance uzavřely s úbytkem 6,08 procenta na 9364 korunách, nejníže od poloviny roku 2002. Analytici makléřských firem se shodují, že cena akcií stále reaguje na v pátek uveřejněné horší než předpokládané pololetní výsledky hospodaření, ohrožena je podle nich také výše dividendy. Investoři zaměření na dividendy tak mohou nyní přesunout část svých aktiv na jiné slibnější tituly, například na Telefóniku O2.

Článek

O sestupu domácího trhu rozhodl také pokles kurzu akcií Komerční banky, ČEZ a Unipetrolu. Akcie KB oslabily o 2,53 procenta na 3273 Kč, ČEZ o 1,31 procenta na 807 Kč a Unipetrolu o 1,46 procenta na 202,30 Kč. Nejvíce posílila Zentiva, a to o 0,96 procenta na 1162 Kč. Index PX klesl o 0,90 procenta na 1414,8 koruny.

Dařilo se cenným papírům lucemburské realitní firmy Orco, které zpevnily o 0,92 procenta na 2512 Kč. Viceprezident společnosti Orco Property Group Vobruba v rozhovoru pro agenturu Bloomberg řekl, že Orco možná uvede své akcie na burzy ve Varšavě a Budapešti. Na polskou burzu by mohlo vstoupit již v roce 2007. Podle Milana Vaníčka z Atlantiku FT by vstupem na tyto burzy Orco mohlo přilákat nové, zejména místní investory, což by mohlo mít pozitivní dopad. Pokud by Orco tyto plány uskutečnilo, jeho akcie by se obchodovaly již na čtyřech burzách.

HVB Bank nabízí nový strukturovaný dluhopis s výnosem vázaným na vývoj cen akcií evropských společností podnikajících v energetice. Mezi jeho hlavní výhody patří jistota vyplacení 100 procent investované částky k datu splatnosti dluhopisu a až 6procentní výnos v ročním horizontu.

Na západoevropských burzách akcie po většinu dne oslabovaly, v závěru po silném otevření amerických trhů ztráty smazaly. Nedařilo se především energetickým a telekomunikačním firmám, exportérům, například automobilkám, vadilo silné euro. Deutsche Telekom oslabil o 1,4 procenta po oznámení, že mobilní divize firmy v příštím měsíci sníží ceny pro vybraná volání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám