Hlavní obsah

Otevírací doby obchodů a bank se v EU výrazně liší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávná snaha části českých poslanců omezit prodejní dobu v obchodech neprošla. Jedním z argumentů zastánců zákona bylo to, že prodejní doby regulují mnohé státy EU, v mnoha z nich musí zůstat všechny obchody zavřené v neděli a ve svátek. Jsou ale i země, kde je otevírací doba mnohem benevolentnější než v ČR. Do bank mohou někde lidé chodit například i v sobotu.

Článek

Ve většině evropských zemí lze najít menší obchody otevřené od rána do zhruba pěti hodin odpoledne a tak v sobotu dopoledne. Velké řetězce mají většinou otevřeno od rána do nejvýše deseti hodin večer, v některých zemích ale běžná otevírací doba non stop. Plyne to ze srovnání Evropského spotřebitelského centra (CEC). Čísla jsou pouze orientační. Samozřejmě velké pobočky pošt jsou otevřeny déle, jinak je to také s otvírací dobou v turistických zónách.

Na druhou stranu banky jsou v drtivé většině otevřeny jen ve všední dny, V sobotu lze na otevřenou banku narazit na Maltě a v některých bankách i ve Francii. Bez regulací je prodejní doba například ve Švédsku. benevolentní jsou i otevírací doby ve Finsku a vlastně ve všech nových zemí EU.

Otevřeno podle počasí

Přísnější jsou na majitele obchodů v Rakousku, Dánsku, nebo Belgii. V těchto zemích musí obchody zůstat v neděli zavřené. Mnohé státy EU mají prodej v neděli a o svátcích omezen zákonem třeba na několik hodin denně. Ty státy, které mají povinnost mít v neděli zavřeno, uvyžují o tom, že by obchodníkům a také spotřebitelům vyhověly a zákon liberalizovaly. Nyní mohou prodejci žádat o výjimky, v Rakousku například mohou zůstat otevřeny prodejny v turistických zónách. V Nizozemsku musí žádat prodejna žádat o povolení regionální správu.

Zcela specifická je v tohoto ohledu Itálie, kde v jižních částech jsou obchody i úřady otevřeny jen dopoledne a pak třeba hodinu v podvečer. Přes den, kdy je největší horko, otevřeno není. Podobně je na tom Kypr, který dokonce upravuje otevírací dobu v obchodech a bankách podle sezóny. V létě je otevřeno déle, v zimě se zavírá dřív.

Otevírací doba obchodů, bank a pošt ve vybraných zemích EU
zeměmalé obchodybankypošta
ČR8-18 (8-11)8-16:308-18 (8:30-11)
Slovensko6-18 (6-12)8-177-19 (7:30-14)
Maďarsko10-18 (10-14)8-177-18 (7-18)
Polsko7-19 (7-13)8-188-20 (8-20)
Německo9-19 (9-19)9-178-18
Rakousko9-19 (9-12)8-158-18 (8-12)
Francie9-199-17 (9-14)9-18 (9-13)
zdroj: Evropské spotřebitelské centrum
pozn. v závorce uvedena OD v sobotu

Otevírací doba v bankách byla předmětem sporu v ČR před několika lety. Banky omezili dobu na pobočkách s tím, že chtějí klienty přimět k tomu, aby více využívali elektronické bankovnictví a na pobočky chodili méně. České banky nyní zavírají zhruba kolem půl páté. V západních zemích mají banky většinou otevřeno ještě kratší dobu, většinou do tří, ve Španělsku dokonce jen do dvou. Mají však vyhrazen jeden den v týdnu, často čtvrtek, kdy mají otevřeno až do večera.

Které země mají v neděli zavřené všechny prodejny

:: Rakousko

:: Belgie

:: Dánsko

:: Německo

:: Řecko

V nových členských státech EU je na druhou stranu běžné, že banky jsou otevřeny třeba do šesti hodin do večera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám