Hlavní obsah

Osevní plocha řepky se poprvé od roku 2015 snížila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osevní plocha řepky se loni poprvé od roku 2015 meziročně snížila, řepka byla vyseta na ploše 391 tisíc hektarů, což je ve srovnání s předchozím rokem úbytek o 4,9 procenta, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Žluté lány řepky budí kontroverze kvůli dominanci v krajině i náročnosti na chemické ošetřování.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Poprvé od roku 2015 jsme zaznamenali pokles ploch osetých řepkou ozimou, určenou ke sklizni v letošním roce,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek.

Celkem plocha obilovin pro letošní sklizeň stoupla meziročně o 3,1 procenta na 969 tisíc hektarů.

Nakolik rozsáhlé lány řepky přispívají k erozi a degradaci půdy, se vedou debaty. Půda se podle přírodovědců při pěstování řepky velmi vyčerpává, co se týká základních živin: dusíku, fosforu, vápníku, draslíku.

Přírodovědec Jakub Hruška vidí největší vadu řepky v tom, že se tak extrémně chemizuje. „Stříká se až desetkrát za rok. Na řepku se používá nejvíc kontroverzního totálního herbicidu glyfosátu na hektar," řekl loni v květnu pro DVTV. Debatu kolem řepky v té době rozpoutaly neobvyklé záplavy žlutého pylu, i když ten podle odborníků pocházel z větší části z kvetoucích jehličnanů. [celá zpráva]

Ministerstvo zemědělství od loňska využívání glyfosátu na urychlení dozrávání a vysušování rostlin, který je nejznámější pod značkou herbicidu RoundUp, zakázalo. Za porušení nařízení bude hrozit ztráta dotací a pro právnické osoby až čtyřmilionová pokuta.

Plocha osetá řepkou se od devadesátých let minulého století zvyšovala, proti dobám první republiky vzrostla o 98,5 procenta. V roce 2017 byl v ČR podíl orné půdy oseté řepkou podle dostupných dat Eurostatu nejvyšší z celé Evropské unie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Zatímco dříve se pěstovala pouze pro potravinářské účely, dnes se pěstuje také pro energetiku. Pro české zemědělce byla řepka v roce 2017 z pohledu výše tržeb třetí nejziskovější, nejvýznamnější komoditou se stalo mléko, na druhém místě byly obiloviny a na třetím řepka.

V souvislosti s řepkou se poměrně často hovoří o holdingu Agrofert. Premiér Andrej Babiš v minulosti uvedl, že firmy z jeho svěřenského fondu pěstují jen zhruba pět procent z celkového množství řepky. Další společnosti sdružené v Agrofertu ale dodávají zemědělcům osiva, hnojiva, herbicidy, pesticidy i zemědělskou techniku. Chemičky holdingu pak patří mezi nejvýznamnější tuzemské zpracovatele řepky na bionaftu.

Reklama

Výběr článků

Načítám