Hlavní obsah

Opioidová krize. Johnson & Johnson má zaplatit pokutu 13 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká farmaceutická a kosmetická společnost Johnson & Johnson (J&J) má zaplatit za svůj podíl na takzvané opioidové krizi pokutu 572 milionů dolarů (13,3 miliardy Kč). Klamavě propagovala léky na bolest vyvolávající závislost, uvedl v pondělí soud v americkém státě Oklahoma.

Foto: Chris Landsberger, ČTK/AP

Soudce Thad Balkman čte verdikt v kauze Johnson & Johnson.

Článek

Podle soudu J a někteří další výrobci a distributoři přípravků na bolest nepravdivě informovali o návykových rizicích opioidů a zároveň nadhodnocovali jejich výhody. Firma se proti verdiktu chystá odvolat.

Investoři očekávali, že pokuta může být ještě výrazně vyšší, proto akcie J posílily, uvedla agentura Reuters.

Částka vyměřená soudem společnosti J bude podle soudce Thada Balkmana použita na péči a léčbu závislých na opioidech. Počátkem roku se ve stejném případu dohodla se státem Oklahoma jiná farmaceutická společnost, Teva Pharmaceutical Industries, platit bude 85 milionů dolarů (1,97 miliardy korun).

Lavina soudů

Podle amerických center pro kontrolu a prevenci nemocí měly opioidy mezi roky 1999 a 2017 podíl na téměř 400 000 úmrtích z předávkování. Podle právníků státu Oklahoma zemřelo v tomto americkém státě od roku 2000 na předávkování opioidy asi 6000 lidí.

Výsledek soudního stání v Oklahomě pečlivě sledují žalobci v asi 2000 podobných soudních procesech, o nichž má v říjnu rozhodovat soud v americkém státě Ohio.

Někteří advokáti žalovaných podle agentury Reuters kauzu opioidů přirovnávají k soudní bitvě států proti tabákovému průmyslu, která v roce 1998 vedla k vyrovnáním ve výši 246 miliard dolarů (5,7 bilionu korun). Farmaceutické firmy se proto musí připravit na dodatečné náklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám