Hlavní obsah

Operátorům se nezamlouvá, že by policie neplatila za odposlechy

Právo, Radim Vaculík

Roční úsporu až 180 miliónů korun si ministr vnitra Radek John (VV) slibuje od změny zákona o elektronických komunikacích. Nechce už, aby policie platila mobilním operátorům za pořizování odposlechu. Jeho plán na změnu legislativy víceméně podporuje i stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc, kdežto samotní operátoři se proti tomu bouří.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákon z pera dnes již zaniklého ministerstva informatiky platí od roku 2005. Konkrétní ceny ten samý rok určil ve své vyhlášce Český telekomunikační úřad.

Zákon se tehdy podle někdejšího ministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) změnil kvůli nařízení Evropské unie, která zavedla plošně ve všech zemích EU povinnost uchovávat data z telekomunikačního provozu nejméně dva roky.

O způsobu plateb za služby operátorů si měla každá země rozhodnout sama. Česko prý zvolilo nejméně častou a nejnevýhodnější variantu. Služby operátorů za odposlechy plně hradí stát.

„Já jsem tehdy jako ministr vnitra v rámci pozměňovacího návrhu požadoval, aby to hradili operátoři sami, anebo se náklady dělily půl na půl,“ uvedl Bublan.

Zásadně proti tomu, aby služby platil někdo jiný než stát, prý ale tehdy byla především ODS a také Unie svobody.

Stát platí jen náklady

Podle mluvčího společnosti Vodafone Czech Republic Miroslava Čepického firma musela kvůli spolupráci s policií investovat do technologických zařízení, která pro běžné zákazníky vůbec nepotřebuje.

„Stejně jako Policie ČR běžně platí za pohonné hmoty do aut nebo služby tlumočníků, měla by platit i za data, která jí operátoři ze zákona musí na vyžádání dodat a s nimiž jsou spojené náklady v řádu desítek miliónů korun ročně,“ míní Čepický.

Společnost T-Mobile upozorňuje ústy své mluvčí Martiny Kemrové na to, že finance, které od vnitra dostávají, pokrývají pouze náklady za poskytování služeb pro policii. Připomněla, že podle zákona má každý právo vlastnit majetek.

V případě poskytování dat z telekomunikačního provozu pro policii se podle ní jedná o omezení vlastnického práva, které automaticky vytváří nárok na náhradu. Proto jeho bezplatné poskytování odmítá.

Poslední z největších českých operátorů, Telefónica O2 Czech Republic, včera nechtěl příliš Johnovy plány komentovat. Podle mluvčí O2 Blanky Vokounové se společnost touto situací bude zabývat až ve chvíli, kdy dojde k legislativní změně.

Tejc se obává případných arbitráží ze strany operátorů vůči státu. „A to právě proto, že zde ze strany operátorů proběhly zmíněné investice do technologií, za které budou chtít náhradu. Jenom aby nás nakonec ta snaha nevyšla dráž, že jim budeme dál platit za služby a k tomu i náklady za arbitráže,“ varoval Tejc, podle kterého by spor klidně mohl skončit i u Ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám