Hlavní obsah

Opatření proti černému trhu s alkoholem stále chybí, tvrdí výrobci lihovin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) požadují zrychlení legislativního procesu a zpřísnění podmínek pro výrobu a prodej tvrdého alkoholu. Podle nich ani do roka od vypuknutí metanolové aféry, při níž zemřelo více než čtyřicet osob, nebudou zřejmě přijata účinná opatření, která by zabránila opakování obdobné tragédie.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Vzorky zabavených lihovin se zkoumají v laboratoři. Ilustrační foto

Článek

„Současnou situaci považujeme za alarmující,“ sdělil Petr Pavlík, prezident UVDL. „Již řadu let upozorňujeme na rozkvět černého trhu a na absenci některých zákonů, které by jej omezily. Ale ani rok od propuknutí metanolové aféry, která měla za následek 45 obětí a stamiliónové ztráty pro státní rozpočet i výrobce a dovozce lihovin, nestihnou orgány státní správy přijmout žádná opravdu účinná opatření,“ dodal.

Podle výrobců lihovin místo zavedení efektivních opatření, jako je například zákaz prodeje alkoholu ve velkoobjemových baleních, byla zatím jen ztížena administrativa poctivým výrobcům a dovozcům. Unií navrhovaná opatření mají eliminovat černý trh s alkoholem a zabránit daňovým únikům. Mají také chránit zdraví a životy lidí a zamezit poškozování poctivých výrobců a prodejců lihovin.

Mezi šesti požadovanými body likérky kromě zrychlení legislativního procesu zařadily také zvýšení sankcí při porušení živnostenského zákona a snížení maximálního objemu spotřebitelského balení lihovin ze současných šesti na jeden litr.

Oživení prodejů se zatím nekoná

Požadují také povinné označování balení větších než 0,06 litru kontrolní páskou, povinnou minimální kauci pro distributory alkoholu ve výši pěti miliónů korun a zveřejňování stavu sankcí a výroby ve firmách, v jejichž prostorech se našel nelegální líh.

Většina velkých i malých likérek za letošní více než tři měsíce nehlásí oživení prodejů. V prvních třech měsících letošního roku poklesl odbyt lihovin meziročně o zhruba osm procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám