Hlavní obsah

Omnipol koupil výrobce radiolokátoru Věra

• Aktualizováno

Společnost Omnipol koupila stoprocentní podíl ve firmě Era Pardubice, která vyrábí pasivní radiolokátory Věra. Era Pardubice byla dceřinou společností americké firmy SRA International. Oznámil to předseda představenstva a generální ředitel Omnipolu Michal Hon. Cena nebyla zveřejněna.

Foto: Archív, Novinky

Radiolokátor Věra

Článek

"Hlavním smyslem této akvizice bylo zejména zachování všech poslední dobou poněkud ohrožených výrobních schopností společnosti Era i do budoucna a vrácení unikátní, špičkové technologie po ne zcela vydařených zahraničních investičních projektech do českých rukou a pod plnou kontrolu českého zákonodárství," uvedl Hon.

Pardubická Era by podle něj měla i nadále zajišťovat servis a modernizaci systémů dodaných české armádě i zahraničním zákazníkům. "Přirozeně, že získání této klíčové technologie významně přispívá k dosažení vize Omnipolu stát se předním světovým dodavatelem civilních a vojenských sledovacích systémů," dodal Hon.

Omnipol patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou.

Era vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro oblasti vojenství a bezpečnosti. Nejznámější je její pasivní sledovací systém Věra, který dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám