Hlavní obsah

Olivový olej podraží, úrodu poškodily parazitující mušky

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po katastrofálních sklizních v řadě středomořských zemí letí ceny olivového oleje nahoru a panují obavy, že vzestup cen se jen tak nezastaví. V Itálii je za tím podle francouzské agentury AFP ničivý mix bakteriálních onemocnění a nízkých letních teplot, jež spolu s množstvím dešťů vytvořily ideální podmínky pro šíření odrůdy octomilek, která parazituje na olivách.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Místo obvyklých tří generací mušek během vegetačního období jich bylo letos pět. „Je to nejhorší rok, co si pamatujeme,“ stěžoval si agentuře AP Pietro Sandali, šéf Unaprol, sdružení pěstitelů oliv.

Velmi bolestně to pocítily zejména Toskánsko a Umbrie, odkud je nejvíce ceněný extra panenský olej, který je globálním měřítkem kvality pro ostatní produkci.

Odhaduje se, že výnosy v celé Itálii klesnou ze 460 tisíc tun loni na asi 300 tisíc tun, tj. o třetinu. V některých částech země však může pokles produkce činit 70 až 80 procent.

Larvy mušek nejenže poškozují či ničí plody oliv, ale otevírají i cestu ničivým houbám a bakteriím.

Kvůli nim jsou prý ohroženy i olivové háje v celé jižní Itálii. Jen v Apulii byl podle webu Olive Oil Times zničen již milión olivovníků, které jinak plodí celá staletí.

Podle údajů International Olive Council vzrostly v Itálii ceny oproti loňsku již o 37 procent. „To jsou ceny po lisování. Pro konečného spotřebitele bude růst pravděpodobně větší než 60 procent,“ řekl televizi AFP Cesare Buonamici, majitel firmy na zpracování oliv ve Fiesole.

Spekulační tlaky sílí

Za Italy nezaostává ani další významný producent olivového oleje, Turecko, kde se cena zatím zvýšila o třetinu. V maloasijské zemi se šíří zvěsti, že část výrobců oleje zadržuje svou produkci v naději na další prudký růst jeho hodnoty.

Spekuluje se, že ceny by mohly skočit až na trojnásobek loňských, což ovšem nahání husí kůži dalším výrobcům. Ti se obávají, že spotřebitelé by se pak mohli začít olivovému oleji vyhýbat. Turečtí producenti se proto domáhají zdvojnásobení podpor státu, což by ceny opět srazilo.

Vysoké teploty a sucho se spolu s baktériemi podepsaly na nízké úrodě i ve Španělsku, které loni vyprodukovalo polovinu světové produkce. Letošní výnosy klesnou podle Asaja, což je sdružení mladých producentů, na pouhých 750 tisíc tun. To je o milión tun méně než loni.

Pochmurný obraz projasňují podle agentury Bloomberg jen údaje z Řecka a Tuniska – tam byla letos úroda naopak skvělá. I tak se ale odhaduje, že světová produkce klesne o sedminu – na 2,4 miliónu tun, což je o 400 tisíc tun méně než loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám