Hlavní obsah

OKD může prodloužit těžbu v Paskově o dva roky, připustil Mládek

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) počítá s variantou, že těžba uhlí na Dole Paskov skončí až v roce 2016. Teprve potom by přišel útlum, který by pomáhal financovat stát. Mládek to řekl v pondělí odpoledne na Dole Karviná po jednání pracovní skupiny pro řešení hospodářské a sociální situace v Moravskoslezském kraji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr Jan Mládek

Článek

„Pracovní návrh musí ale schválit Evropská komise,“ sdělil ministr. Pracovní skupina, která vznikla ještě za minulé vlády, podá současné vládě do konce března doporučení, jak dále v případě Dolu Paskov postupovat.

Mládek se dotkl také zprávy společnosti NWR, vlastníka OKD, která nedávno oznámila, že pokud budou ceny uhlí tak nízko jako nyní, tak do 10 let radikálně sníží těžbu černého uhlí. „Pokud ty cenou zůstanou tak, jak jsou, tak je to reálné,“ připustil ministr.

Podle jeho předchůdce a současného vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiřího Ciencialy by s nezaměstnaností mohly pomoci některé dotační programy. „Ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj a oběma hejtmanstvími by mohly některé z nich být vyhlášeny ještě v průběhu tohoto pololetí,“ zmínil se Cienciala.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) zase upozornil, že oběma krajům by mohly s nezaměstnaností pomoci programy jako Panel nebo Zelená úsporám. „Přinášejí okamžitá pracovní místa při zateplování domů. A další významnou aktivitou je poptávka po asanaci starých ekologických zátěží,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám