Hlavní obsah

OKD by měla koupit státní firma Prisko

Novinky, bja, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstva financí a průmyslu se dohodla na společném návrhu řešení situace ve firmě OKD. Za stát by měla podat nabídku na koupi společnost Prisko. Oznámil to v úterý na tiskové konferenci nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

„Ten kompromis spočívá v tom, že skutečně by za stát mělo podat nabídku Prisko, nicméně pro nás bylo důležité, aby byla v tom materiálu, v tom konečném řešení, jednoznačná role státního podniku Diamo,“ uvedl Havlíček s tím, že Diamo má největší zkušenosti s útlumem hornictví v České republice.

„Znamená to, že celý ten proces útlumu by měl probíhat podle jasných pravidel daných zákonem, aby prostě probíhal správně,“ dodal Havlíček.

Státní firma Prisko
Akciová společnost byla založena v říjnu 1992 v rámci privatizace mladoboleslavské automobilky do rukou společnosti Volkswagen (odtud i název - privatizace Škoda). Role Priska kolem privatizace Škody Auto, ve které se podnik věnoval i vypořádání souvisejících restitucí, již prakticky skončila. V posledních letech využívá stát Prisko i k půjčování peněz firmám, na kterých má zájem, kterým ale ČR někdy kvůli evropským pravidlům nemůže pomoci přímo.
V roce 2012 tak Prisko půjčilo zhruba sto miliónů korun státem vlastněné Explosii (úvěr byl již splacen včetně úroků) a v letech 2013 a 2014 poskytla úvěry za celkem 216 miliónů korun slovinské papírně Vipap Videm Krško, která patří ČR a kterou se ministerstvo financí pokouší prodat. Loni prostřednictvím Priska poskytlo MF úvěr OKD až 700 miliónů korun.
Loni v říjnu se Prisko stalo majitelem pětiny akcií Českých aerolinií. Podíl v dopravci, ve kterém patří většina Korean Air a společnosti Travel Service, převzalo od státního Českého Aeroholdingu, hodnotu transakce společnosti státu neuvedly.
Prisko zaměstnává podle databáze Prodata dva lidi, za rok 2015 vykázalo zisk 13 miliónů korun. Základní kapitál má zhruba 795 miliónů korun.
Od roku 2008 je jediným akcionářem stát zastoupený ministerstvem financí.
Zdroj: ČTK

V případě, že tzv. Nové OKD, které by mělo vzniknout, bude utlumovat jednotlivé šachty a nebude mít dostatek zdrojů, převezme ho Diamo a bude útlum provádět tento státní podnik. To je kompromis, na němž se shodl s ministrem financí Andrejem Babišem, popsal celý proces Havlíček.

Jeho předchůdce Jan Mládek trval na tom, že OKD převezme Diamo, což je společnost vlastněná ministerstvem průmyslu a obchodu. Prisko naopak spadá pod ministerstvo financí.

Definitivní převzetí OKD, které je nyní v insolvenci, bude Havlíček s Babišem řešit na vládě, která bude jednat ve středu večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám