Hlavní obsah

Ojetiny dramaticky zdražují. Na slevy zapomeňte

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojetiny citelně zdražují, meziročně o téměř šestnáct procent. Zatímco loni poskytovali prodejci někdy i výrazné slevy, letos naopak ceny stále zvyšují. Oproti prvnímu kvartálu došlo ve druhém čtvrtletí ke zdražení o dalších pět procent. Vyplývá to z dat společnosti Cebia.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Průměrná cena za ojeté osobní auto činila v prvním pololetí letošního roku 245 tisíc korun. Nárůst cen letos zrychlil zejména v červnu a během července nadále pokračoval.

Pravděpodobnost, že by šly ceny opět dolů, je prakticky nulová, neboť zhruba od června začaly růst také výkupní ceny za vozidla.

Restaurace zdražily, obědvá se v práci

Ekonomika

„Někteří prodejci od poloviny května prodali již tolik vozů, co jindy za celé pololetí. Ochota poskytnout slevu je nyní prakticky nulová,“ řekl Právu šéf Cebie Martin Pajer.

Letos zároveň klesl podíl prodávaných ojetých aut s českým původem. Zatímco loni tvořila taková auta přes 51,1 procenta nabídky, letos je to 47,7 procenta. Podíl aut s domácím původem se snižuje už druhým rokem v řadě. Naopak vzrůstá podíl aut, která v nabídce nemají uvedený původ.

Zákaz spalovacích motorů může klima spíš zhoršit, míní automobilové sdružení

AutoMoto

Zatímco u nových aut dominují benzínové motory (přes 60 procent), u ojetin je to nafta s více než polovičním podílem.

Reklama

Výběr článků

Načítám