Hlavní obsah

OECD: Nezaměstnanost se v Česku ustálí na 7,2 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že míra nezaměstnanosti v jejích členských zemích poklesne z letošních očekávaných sedmi procent na 6,8 procenta v roce 2004. V případě České republiky by letos i napřesrok měla dosahovat 7,2 procenta aktivní populace. Uvádí se to ve studii Perspektivy zaměstnanosti 2003, která dnes byla zveřejněna v Paříži.

Foto: Milan Haluška

Městský karneval

Článek

Výrazný pokles nezaměstnanosti očekává organizace třiceti ekonomicky nejvyspělejších zemí v případě Slovenska, kde by podle OECD měla klesnout letos z loňských 18,6 procenta na 17,7 procenta; v roce 2004 pak na 16,8 procenta. Více nezaměstnaných v poměru k aktivní populaci bude mít nadále v OECD pouze Polsko, kdy by měla nezaměstnanosti letos dosáhnout rekordních 20,4 procenta a napřesrok klesnout na 19,9 procenta.

Na poklesu nezaměstnanosti v zóně OECD by se podle studie mělo podílet očekávané zlepšení hospodářské situace ve Spojených státech, kde by měla nezaměstnanost klesnout z letošních předpokládaných šesti procent na 5,8 procenta v příštím roce. V evropských zemích OECD by podle dnes zveřejněných předpokladů měla klesnout nezaměstnanost z odhadovaných 9,1 procenta v letošním roce na devět procent v roce 2004, v členských zemích Evropské unie pak z osmi procent na 7,9 procenta v příštím roce.

Nezaměstnanost nebude klesat ve všech zemích

Pokles nezaměstnanosti se však v příštím roce nedá podle OECD očekávat ve všech zemích. Na stejné úrovni jako letos by měla zůstat vedle Česka například i v Rakousku (5,9 procenta), v Německu (8,3 procenta) či v Japonsku (5,7 procenta).

Nárůst nezaměstnanosti se dá podle OECD naopak příští rok očekávat v Maďarsku (z letošních šesti procent na 6,4 procenta), Irsku (z pěti na 5,2 procenta) a Nizozemsku (ze 4,1 na pět procent); mírný nárůst v řádu jedné desetiny procenta předpokládá studie v příštím roce i v Norsku, Turecku a na Novém Zélandě.

Reklama

Výběr článků

Načítám