Hlavní obsah

Odvetná cla na americký dovoz do EU začnou platit v červenci

Novinky, bož, tov
Aktualizováno

Cla na dovoz amerického zboží do Evropské unie začnou platit prvního července, uvedla Evropská komise ve středu. Dodatečná dovozní cla na vybrané zboží jsou reakcí na cla na dovoz oceli a hliníku do USA.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová

Článek

Členské státy EU vyjádřily plánu komise uvalit cla na americké zboží v celkové hodnotě 2,8 miliard eur (72 miliard korun) širokou podporu, uvedla agentura Reuters.

„Komise předpokládá, že příslušný proces ve spolupráci se členskými státy uzavře do konce června, takže nová cla začnou platit v červenci,” nechal se slyšet místopředseda komise Maroš Šefčovič.

Spojené státy od začátku června uplatňují cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika. Pro tyto země do té doby platila dočasná výjimka z cel, která USA zavedla o dva měsíce dříve.

Obchodní války mají jen poražené, varují ekonomové

Ekonomové dlouhodobě upozorňují, že ochranářská opatření a obchodní války výrazně poškozují ekonomiku a především spotřebitele.

„Zkušenosti z minulých obchodních přestřelek ukazují, že v zásadě nemají vítěze, ale pouze poražené. Když George W. Bush v roce 2002 zvedl dovozní cla na ocel, vedlo to podle odhadů k poklesu zaměstnanosti o zhruba 200 tisíc pracovníků,” připomněl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„Dnes jsou nadnárodní výrobně dodavatelské vztahy ještě komplikovanější a otevřená obchodní válka může podnikům přidělat o poznání více vrásek na čele,” dodal.

Mexiko v úterý oznámilo uvalení odvetných cel na dovoz oceli, vepřového a dalších produktů z USA. [celá zpráva] Jediný stát, který si z těchto cel vyjednal trvalou výjimku, je Jižní Korea. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám