Hlavní obsah

ODS vyzvala tři ministry k odstoupení kvůli Nomuře

PRAHA

Za prohranou arbitráž s japonskou bankou Nomura nesou podle ODS osobní odpovědnost ministr financí Bohuslav Sobotka, jeho předchůdce Pavel Mertlík, tehdejší Mertlíkův náměstek Jan Mládek i bývalý předseda Fondu národního majetku Jiří Havel. Sobotka, Mládka a Havla, kteří jsou nyní ministry, vyzvala ODS k odstoupení. Prezident Václav Klaus řekl, že je znepokojující, že vláda celou dobu veřejnost uklidňovala.

Článek

Podle ODS by měli odstoupit politici, kteří jsou stále u moci a za prodej IPB ČSOB nesou odpovědnost. Mládek je nyní ministrem zemědělství, Sobotka ministrem financí a Havel vicepremiérem pro ekonomiku.

"Nezodpovědný postup ministrů a premiérů ČSSD bude stát občany České republiky další desítky miliard korun," řekl místopředseda nejsilnější opoziční strany Petr Nečas. ODS podle něj lituje, že se vyplnily její nejčernější obavy a daňoví poplatníci znovu doplatí na špatný postup vládních politiků.

Mezinárodní arbitři v Londýně usoudili, že český stát nedostatečně ochránil zájmy Nomury v bývalé Investiční a poštovní bance (IPB), kterou stát po uvalení nucené správy prodal ČSOB za jednu korunu. Nomura po státu požaduje až 40 miliard korun. Kolik bude muset zaplatit, arbitři ještě rozhodnou. [celá zpráva]

Stínový ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý uvedl, že Sobotka je v plné míře odpovědný za výši škody, protože zastavil vyjednáváním mezi Českem a Nomurou, a to v zájmu soukromé banky ČSOB. Nečas nevyloučil, že Sobotkovo chování mohou orgány činné v trestním řízení vyhodnotit i jako porušení zákona.

Sobotka: Druhá arbitráž teprve začne

Ministr financí ale upozornil, že příští týden začíná v Curychu arbitráž, v níž naopak žaluje ČR Nomuru za to, že se o pád IPB zasadila. 

Politici ODS rovněž odmítli úvahu, že japonskou banku jako strategického partnera vybrala vláda Václava Klause - vstup Nomury schválil až kabinet Josefa Tošovského po pádu Klausovy vlády, uvedl Nečas.

Klaus: rozhodnutí není překvapivé

Prezident Václav Klaus, který rozhodnutí prodat banku, v níž neměl stát většinu, ČSOB vždy kritizoval, řekl, že rozhodnutí arbitrů není nijak překvapivé. Hrozí reálné nebezpečí, že k dosavadním desítkám  ne-li stovkám miliard ztrát, které vznikly v důsledku této podivné transakce, přibudou další miliardové náklady v důsledku této prohrané arbitráže, které budou muset zaplatit čeští občané," řekl Klaus.

Za znepokojující považuje i to, že ne vše, co oficiální zdroje veřejnosti o prodeji banky tvrdili, bylo pravdivé.

Paroubek: jsem zklamán

Premiér Jiří Paroubek řekl, že je rozhodnutím soudu zklamán. "A to především kvůli úsilí, které Česká republika vložila do řešení problému," řekl Paroubek.

Doufá, že jsou stále otevřeny dveře ke smírnému řešení. "Vláda bude usilovat o to, aby celková bilance sporů, které se vedou v souvislosti s pádem IPB, vyznělo pro ČR pozitivně," doplnil. Narážel tak na druhou arbitráž v Curychu, kterou naopak vede ČR proti Nomuře.

Reklama

Související články

Česko prohrálo arbitráž s Nomurou

Česko prohrálo londýnskou arbitráž s japonskou bankou Nomura. Arbitři rozhodli, že ČR dostatečně neochránila investici Japonců v bývalé Investiční a poštovní...

Výběr článků

Načítám