Hlavní obsah

ODS představila stínovou reformu veřejných financí

PRAHA

Opoziční ODS představila svoji alternativu reformy financí. Z ní vzejde volební program ODS pro volby do Poslanecké sněmovny. Takzvaná Modrá šance je podle očekávání založena na rovné dani ve výši 15 procent, jak občanští demokraté dlouhodobě prosazují.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Nechybějí v ní ani teze o sociální reformě, která má spočívat v negativní dani pro lidi s nízkými příjmy nebo v rovné sociální dávce pro všechny.

Mezi návrhy ODS figuruje také možnost snížení počtu poslanců a senátorů. Místopředseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci přiznal, že zejména poslední z návrhů nebude zřejmě ani v budoucnu možné bez spolupráce s dalšími stranami v "krystalicky čisté formě prosadit". Na to by občanští demokraté museli mít v parlamentu ústavní většinu.

Topolánek o předčasných volbách

Špičky ODS při představování svého návrhu opětovně kritizovaly vládní svazek reformních zákonů, který v úterý začíná projednávat Sněmovna. Uvedly, že jejich alternativa je zatím pouze v tezích, protože nelze spekulovat o tom, jak bude finanční situace státu vypadat po skončení vlády ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody.

Předseda ODS Mirek Topolánek se vyhnul dotazu, zda předpokládá, že by volby mohly být dříve než v roce 2006. Poznamenal pouze, že vyvolat předčasné volby je v českém systému těžké.

Pro případnou koaliční spolupráci s jiným politickým subjektem po volbách by podle Topolánka byla nutná shoda stran zejména na prosazení rovné daně z dílny ODS.

Sociální dávky v podobě naturálií

Dlouho tajený dokument Modrá šance má 23 stran, návrhům ODS patří ale necelá polovina z nich. První část materiálu se věnuje popsání vládní reformy. Ve druhé shrnula ODS starší návrhy, které by měly vést "k motivaci všech ekonomických subjektů, aby zvýšily vlastní výkonnost".

Vedle rovné sociální dávky, kterou již dříve nastínil předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý a která by podle dřívějších vyjádření měla být zhruba 4000 korun měsíčně, ODS navrhuje také sociální dávky v podobě naturálií. Tím podle Nečase ODS nemíní zavedení potravinových lístků, ale větší adresnost státní pomoci. Dávky na bydlení či stravu by tak nedostávali jejich příjemci, ale poskytovatelé služeb.

Vyrovnaný rozpočet v roce 2010

Výsledky reformy rozpočítané na sedm let tvůrci reformy shrnuli v jediné tabulce. Podle ní počítá už po druhém roce nastartování reformy se sedmiprocentním růstem HDP a s vyrovnaným rozpočtem v roce 2010.

V roce 2006 by se deficit veřejných financí přiblížil tříprocentní hranici nutné pro přijetí eura. Tyto předpoklady počítají se spuštěním reformy v příštím roce.

Těžiště reformy ODS spatřuje v radikální podpoře hospodářského růstu. Počítá s jednoduchým daňovým systémem, racionální rozpočtovou soustavou státu a příznivým prostředí pro podnikání.

Snížení příjmů rozpočtu kvůli nižší dani by podle ODS mělo být kompenzováno omezením daňových úniků či trvalejším přílivem zahraničních investic a růstem ekonomiky.

Dvousložkový důchodový systém

Nutná je podle ODS rovněž důchodová reforma, kde zvažuje mj. úpravu věku odchodu do důchodu či zavedení dvousložkového systému. Státem garantovaná část by jako doposud byla zajištěna průběžným financováním důchodů všemi občany.

Druhá složka by pak byla založena na individuálním důchodovém připojištění, případně investování a spoření.

Opoziční strana dále v reformě počítá s racionalizací rozpočtové soustavy. Výdaje rozpočtů by se podle ODS měly přizpůsobovat vývoji příjmů, aby byl dodržen schválený rámec. Zároveň by měl být pevně zafixován podíl veřejných výdajů na HDP.

Všechny rozpočty kromě státního jako vyrovnané

Všechny veřejné rozpočty kromě státního rozpočtu by měly být navrhovány jako vyrovnané. "Tíhu navýšení státního dluhu by tak nesl pouze rozpočet státní," uvádí ODS. Deficit veřejných financí by se přitom měl postupně snižovat.

Dalším bodem je dokončení deregulace cen, nutné je především sblížení tržních a regulovaných cen nájemného. "Mobilita pracovní síly je jednou z hlavních zbraní proti nezaměstnanosti a rozvoj trhu s byty je podmíněn odstraněním regulace v této oblasti," uvádí materiál.

Reklama

Výběr článků

Načítám