Hlavní obsah

ODS nebude po volbách o 15% dani s nikým diskutovat

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Potenciální partneři ODS by měli počítat s tím, že při případných koaličních jednáních po příštích volbách, pokud je občanští demokraté vyhrají, budou nekompromisně trvat na zavedení rovné daně ve výši patnácti procent, a z tohoto čísla nemíní za žádnou cenu ustupovat.

Článek

"Diskuse skončila. Patnáct procent je jediné tvrdé číslo, na kterém budeme trvat. Je to vzkaz i našim potenciálním koaličním partnerům," prohlásil stínový ministr financí a šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý na mezinárodní konferenci Rovná daň - základ daňové reformy, která v úterý proběhla v Praze.

Samozřejmě proto, aby rovná daň byla zavedena, je rozhodující vítězství ODS ve volbách, řekl dále Tlustý. Kdyby se podařilo ODS výrazně uspět ve volbách v roce 2002 a rovná daň by platila od roku 2003, mohl být hospodářský růst Česka v loňském roce nikoli čtyři procenta, ale 7,8 procenta, a nezaměstnanost místo 10,2 procenta mohla být 8,9 procenta, prohlásil.

ČSSD rovnou daň odmítá

ODS je připravena provést zásadní reformy daňového systému tak rychle, jak jen to politické rozložení sil umožní. Jedním z důvodů, jak vyplynulo z vystoupení poslance europarlamentu a mluvčího klubu ODS v EP Ivo Strejčka i proto, že členským zemím "hrozí" tlak Evropské unie na přibližování a harmonizace daní či zavedení daní evropských.

Nejsilnější vládní strana - ČSSD - rovnou daň odmítá. "Pokud by chtěla ODS tento svůj experiment prosadit, tak by to znamenalo poměrně výrazné zvýšení daní pro nižší a střední příjmové skupiny obyvatel, což je řádově kolem 70 procent lidí," řekl dříve bývalý premiér Stanislav Gross.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) vypracoval vlastní návrh snižování daní. Nejnižší sazba se má podle něj snížit ze současných 15 na 12 procent a zároveň se zvýší roční příjem, který bude touto sazbou zdaňován. Druhá nejnižší sazba klesne z 20 na 19 procent. Sobotka chce zároveň nahradit všechny odečitatelné položky ze základu daně slevou na dani.

Vládní návrhy jsou nedostatečné

Tlustý kritizoval vládní návrhy daňových reforem jako pro růst ekonomiky zcela nedostatečné. Za zcela lživé označil tvrzení, že rovná daň je jen pro bohaté. Rovná daň nejen zjednoduší daňový systém, ale zvýší, jak řekl Tlustý, příjmy ve všech příjmových kategoriích, pomůže výrazně snížit nezaměstnanost.

Na konferenci podpořili postup ODS politici ze zemí, které již rovnou daň zavedly. Česko potřebuje provést co nejrychleji reformy, ke kterým přistoupilo Slovensko, řekl ČTK po setkání se slovenským vicepremiérem a ministrem financí Ivanem Miklošem předseda Senátu Přemysl Sobotka. Představitel opoziční ODS se domnívá, že ani nová koaliční vláda v čele s Jiřím Paroubkem (ČSSD) se k žádným takovým krokům neodhodlá.

Rovná daň se ukázala jako nejlepší odpověď na problematiku ekonomik postkomunistických zemí. Na konferenci to prohlásil Andrei Grecu z britského institutu Adama Smithe. Rovná daň se podle něj vyznačuje jednoduchostí a vysokou efektivitou.

Typickým příkladem úspěšné daňové reformy s využitím rovné daně je podle něj Estonsko. Byť místní 26procentní daň není v rámci východní Evropy z nejnižších, díky své jednoduchosti vedla k nastartování hospodářského růstu, který se ustálil na hranici šesti procent ročně. Navzdory obavám nenarušilo zrušení vysokých daňových sazeb finanční stabilitu země a daňové příjmy se pohybují stále na úrovni 40 procent HDP, řekl.

Grecu nesouhlasí ani s tím, že rovná daň uleví jen lidem s vysokými příjmy, a říká, že při správně nastaveném systému budou lidé s nízkými příjmy od placení daní úplně osvobozeni.

Grecu se domnívá, že není daleko doba, kdy k zavedení rovné daně přikročí i západní Evropa, a poukázal na rozvíjející se odbornou debatu o této dani. Podle analytiků však není zavedení rovné daně v západoevropských státech nakloněna většina občanů, ale i ekonomů, podle kterých by se jednalo o příliš radikální řez do zaběhnutého systému. Přesto se však většina ekonomů i politiků shoduje v tom, že současné daňové systémy jednotlivých západoevropských zemí musí projít zásadními změnami, aby Evropa a její ekonomika neztratila konkurenceschopnost a posilovala svůj ekonomický růst.

Anketa

Jste pro zavedení rovné 15 % daně?
Ano
65,4 %
Ne
34,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1652 čtenářů.

Reklama

Související články

Platí daň ze mzdy, kterou nikdy neviděli

Zaplatit daň ze mzdy, kterou nikdy nedostali, musí teď na finančním úřadě zaměstnanci Leteckých závodů Kunovice. Pracovníci největšího tuzemského výrobce...

Výběr článků

Načítám