Hlavní obsah

Odpustit lidem DPH za energie bylo nezákonné

– Praha • Aktualizováno

Loňské odpuštění DPH za plyn a elektřinu bylo nezákonné. Informovalo o tom ministerstvo financí. Krok resort schválil za minulého vedení Alenou Schillerovou (ANO). Měl lidem snížit platby za energie. Resort upozornil, že lidé nebudou státu zpětně nic doplácet.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo financí rozhodnutí zrušilo, protože je v rozporu s daňovým řádem a právem EU. Veřejné rozpočty stál krok 5,4 miliardy korun, domácnosti ušetřily řádově stokoruny. Částka se promítla v ročním vyúčtování. DPH na energie je 21 procent.

„Výsledek vnímám hlavně jako procesní narovnání toho, že není možné ohýbat nástroje daňového řádu směrem k vlastním politickým cílům. Především chci ale všechny uklidnit, že občanům ani firmám tímto rozhodnutím nevzniká povinnost komukoliv cokoliv zpětně doplácet,“ řekl šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS).

Rozhodnutí podle něj vzešlo z nezávislé komise na popud právnické osoby.

Síkela slibuje tisícovou úlevu u energií

Ekonomika

Komise uvedla, že nástroj generálního pardonu DPH, který minulá vláda použila, jde použít pouze při mimořádných událostech, jako jsou živelní pohromy, válečné konflikty či covidové pandemie, nikoliv fakt, že ve druhé polovině loňského roku se začaly zvedat ceny energií, především elektřiny. Navíc podle práva EU nemůže být snížená sazba DPH nižší než 5 procent.

Schillerová krok hájí

Bývalá šéfka státní kasy a nynější předsedkyně poslaneckého klubu ANO někdejší krok obhajuje.

„Ať jde ministr Stanjura říct těm lidem, že raketový růst energií nebyla mimořádná událost. Je to absurdní a neskutečně pokrytecké od ministra, který sám s žádnými návrhy nepřichází a lidem odmítá pomoci. Odpuštění DPH okamžitě pomohlo a těch 5,4 miliardy zůstalo v peněženkách rodin. Takový postup mimochodem doporučovala i Evropská komise a posvětil mi ho i komisař Gentiloni,” uvedla ve vyjádření zaslaném Novinkám.

„Samozřejmě, že jde o politické rozhodnutí ministra. Rozkladová komise je jeho poradní orgán, ale konečné rozhodnutí dělá každý ministr sám. Musím říct, že pan ministr začíná být směšný,” doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám