Hlavní obsah

Odbory znovu zvolily do čela Středulu. Volají po zkrácení pracovní doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se stal na příští čtyři roky znovu Josef Středula. V pátek ho zvolil sjezd této nejsilnější odborové centrály v Česku. Místopředsednické posty obhájili Vít Samek a Radka Sokolová. Nikdo z trojice neměl protikandidáta.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula v Praze při zahájení dvoudenního sjezdu ČMKOS.

Článek

Odboráři zvolili dosavadní vedení znovu drtivou většinou hlasů. Podle šéfky volební komise Dagmar Gavlasové dostal Středula 183 ze 187 hlasů. Samka podpořilo 178 ze 188 odborářů a odborářek, Sokolovou pak 174 ze 188.

„Je to mnohem těžší než před čtyřmi roky, tehdy to bylo nové. Je těžší obhájit funkci než ji získat poprvé, teď už se hodnotí. Slibovat nebudu nic. Budeme dělat to, co dosud. Říkat politikům, co si myslíme, kritizovat i chválit,” řekl novinářům po zvolení Středula. Podle něj je to hodnocení celého týmu i expertů odborové centrály.

Podle vedení ČMKOS by politici měli zájem zaměstnanců respektovat. „Ještě jeden vzkaz politikům mám - ať přestanou a ukončí všechny ideologické konflikty, které už jsou přežité. Nám už extrémně vadí, když se někdo vrací do minulého století a řeší ideologické konflikty, které nemají žádný smysl. Ve firmách na to nemáme čas, když obhajujeme zaměstnance,” řekl Středula.

Podle něj by měla vzniknout stabilní vláda, i když situace se podle něj ještě může zkomplikovat. Míní, že nové volby by mohly „zamíchat i směřováním země”.

Vyšší mzdy a kratší pracovní doba

Středula se poprvé postavil do čela ČMKOS, která zastřešuje 29 svazů s asi 310 000 členů, v dubnu 2014. Předtím vedl nejsilnější odborový svaz KOVO. Ve funkci vystřídal Jaroslava Zavadila, který se stal poslancem za ČSSD. Dlouhodobě působí v konfederaci i Samek a Sokolová.

Už během dne daly odbory najevo, že chtějí tlačit na zkrácení pracovní doby o 2,5 hodiny týdně a na růst mezd. Požadovat budou zvýšení minimální mzdy z 12 200 na 13 700 korun od ledna.

„ČR se nenachází tam, kde si zaslouží. Myslíme si, že mzda ve výši deset eur včetně odvodů v zemi, která má slušný výkon ekonomiky, není v pořádku. Čeští zaměstnanci mají rozhodně na víc,” řekl Středula.

Dodal, že odboráři budou „nekompromisně vyjednávat” o dalším navýšení mezd. U minimální mzdy budou požadovat růst o 1500 korun od ledna.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se růstu minimální mzdy o požadovanou částku nebrání. „Principiálně s tím nemám problém,” řekl novinářům Babiš. Podle něj je výše nejnižšího výdělku otázkou dohody mezi odboráři a zaměstnavatelskými svazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám