Hlavní obsah

Odbory pražského dopravního podniku nejsou ve stávkové pohotovosti jednotné

Právo, cie
Aktualizováno

Po odvolání generálního ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Jaroslava Ďuriše vyhlásila Federace profesních odborů DPP stávkovou pohotovost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K zahájení stávkové pohotovosti odboráře vedly obavy z případného snižování provozních výdajů. Vyjádřili také obavu ze jmenování nového předsedy představenstva DPP Martina Gillara, dosavadního ředitele divize rozvoje a strategie České pošty.

Aby stávková pohotovost nepřerostla ve stávku, musejí podle prezidenta Federace profesních odborů DPP Jiřího Obitka odboráři dostat jasné ujištění, že personální změny v největší městské firmě v Česku nepřinesou další destabilizaci, podobnou té před čtyřmi lety.

Odbory odmítají snížení provozních peněz, mzdových výdajů i snižování pracovních míst.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaroslav Ďuriš na snímku z 11. září 2015

Schůzka s náměstkem primátorky Petrem Dolínkem (ČSSD) bude v pondělí. Na příští týden se připravuje také schůzka s členy představenstva.

„Za dva a půl roku působnosti Jaroslava Ďuriše došlo k obrovské stabilizaci, napravení pochybení, úpravě spousty smluv. Zaměstnanci byli velmi rádi, že v čele dopravního podniku stál člověk, který je z řad DP, vnímá velmi těžkou a sisyfovskou práci všech lidí,“ chválil dosavadního šéfa společnosti Obitko.

Je rád, že vedením DPP, byť dočasně, byl pověřen dopravní ředitel Ladislav Urbánek. „To je kontinuita, má srdce v dopravním podniku a to je pro nás významný signál,“ řekl Obitko.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vedením pražského dopravního podniku byl pověřen člen představenstva Ladislav Urbánek.

Na postu generálního ředitele i předsedy představenstva, což je statutárně vyšší pozice než ředitel, si dovede představit několik lidí přímo z dopravního podniku.

„Za ta léta si vybudoval plejádu lidí, kteří můžou na post okamžitě nastoupit,“ tvrdí. Jmenoval právě Urbánka nebo technického ředitele Jana Šurovského, podle něj by ve funkci uspěli i další lidé, kteří zastávají posty vedoucích jednotek.

Odbory nejsou jednotné

Odbory ale nejsou ve stávkové pohotovosti jednotné. Základní organizace odborového svazu pohotovost prostřednictvím předsedy Luboše Olejára dementovala.

„Pokud takovou informaci zveřejnila jedna z 22 odborových organizací zde působících, pak o tom nikdo jiný neví než úzké vedení oné organizace,” uvedl Olejár.

Organizace, kterou vede, podle něj nevidí důvod k vyhlašování stávkové pohotovosti. „Rozhodně platí, že naprostá většina zaměstnanců nebude stávkovat kvůli zákonnému odvolání generálního ředitele,” napsal Olejár.

Vyhlášení stávkové pohotovosti odmítly i další dvě odborové organizace DPP.

Nový šéf zatím odboráře nepřesvědčil

Co se hodnocení nynějšího šéfa představenstva Gillara týče, nechce Obitko být přísný, závěry si hodlá udělat, až se s ním oficiálně sejde.

„Včera na dozorčí radě jsem ho viděl zhruba tři minuty, položil jsem mu dvě jasné a zřetelné otázky, ale uspokojivou odpověď jsem nedostal,“ přiblížil. Řídit takovou společnost, jakou je DP, podle něj vyžaduje nějaké zkušenosti.

„Zatím nevidím důvod myslet si, že zkušenosti, které rozhodně ten mladý, perspektivní člověk má, jsou ty zkušenosti, které zrovna DPP potřebuje. Ale rád bych se mýlil,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám