Hlavní obsah

Odboráři z OKD Rekultivace vyhlásili stávkovou pohotovost

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři ve společnosti OKD Rekultivace, která má sídlo v Havířově-Prostřední Suché na Karvinsku. Důvodem je neuzavření nové kolektivní smlouvy s vedením podniku, ačkoli ta stará končí 31. ledna. OKD Rekultivace je dceřiná firma společnosti OKD Doprava.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Odborářům se nelíbí navrhované snížení platů zaměstnanců o tisíce korun.

Článek

„Stávkovou pohotovost jsme vyhlásili v pátek. O nové kolektivní smlouvě jsme s vedením firmy jednali čtyři měsíce. Oni nesouhlasili s naším názorem, a my s jejich. Požádali jsme proto ministerstvo práce a sociálních věcí o zprostředkovatele, ale zaměstnavatel podal proti určené osobě rozklad, že s ní nesouhlasí,“ popsal předseda odborů v OKD Rekultivace Dušan Otaševič s tím, že odbory na zprostředkovateli trvají.

Kolektivní smlouva skončí ve firmě 31. ledna a nová není. „Chtěli jsme, aby vedení podniku prodloužilo platnost té stávající do doby, než se dohodneme na nové. To však management odmítl a předložil mzdový předpis s platností od pondělí 1. února,“ řekl Otaševič. Podle nového předpisu ale mají lidé přijít o peníze. „Někomu se sníží mzda o dva či tři tisíce, je ale hodně lidí, u nichž by to dělalo pět až šest tisíc,“ vysvětlil.

Stávku odboráři zaměstnancům rozmluvili

Snížení platů zaměstnance firmy hodně popudilo a jak Otaševič prozradil, řada z nich chtěla hned od pondělí stávkovat. „To jsme jim vymluvili. Stávka by byla nezákonná a vedení podniku by toho využilo k propouštění.“

Zaměstnanci se proto zatím zapojili jen do podpisové akce a většina z asi 200 pracovníků OKD Rekultivace se mělo podpisem postavit za návrhy odborů. „Musíme jednat a počkat,“ prohlásil Otaševič, který požadavky odborové organizace označil za běžné.

Předseda představenstva mi sám před pár dny řekl, že on se dohodnout nechce a že má od majitelů z Amsterdamu povolení propouštět, když nepřistoupíme na jejich podmínky.
předseda odborů Otaševič

„Nechceme nic jiného, než aby vše zůstalo tak, jak v roce 2009. A to už z toho důvodu, že od února mají do OKD Rekultivace přijít lidi z mateřské OKD Doprava, a ti mají nižší mzdy než my. Právě proto chceme, aby se naše platy neměnily a to, co by mohl zaměstnavatel dát nám na zlepšení podmínek, dal jim na zvýšení mezd,“ naznačil Otaševič, co odbory hlavně požadují.

Jak ale odborový předák poznamenal, vedení OKD Rekultivace se nedohodlo na kolektivní smlouvě záměrně. „Vloni propustili téměř polovinu zaměstnanců a stálo je to několik desítek miliónů. To, co dělají je provokace, aby mohli propouštět dál a nemuseli dát lidem ani korunu,“ nebral si Otaševič při kritice vedení firmy servítky. Vrcholový manažeři prý stojí i proti němu samotnému.

Vedení o vyhlášené stávkové pohotovosti neví

„Předseda představenstva mi sám před pár dny řekl, že on se dohodnout nechce a že má od majitelů z Amsterdamu povolení propouštět, když nepřistoupíme na jejich podmínky. Dokonce mě varoval, že když budu chodit ráno mezi zaměstnance, nechá mě vyvést ochrankou,“ prozradil odborář.

V OKD Rekultivace je zaměstnáno zhruba 200 lidí, průměrná mzda v podniku se pohybuje okolo 25 tisíc korun. Firma se k vyhlášení stávkové pohotovosti vyjádřila jen velmi stručně.

„Vedení společnosti OKD Doprava prozatím neobdrželo od odborové organizace oficiální informaci o vyhlášení stávkové pohotovosti, a tudíž se management domnívá, že je stále velká šance na dohodu. My jsme připraveni s odbory o kolektivní smlouvě dále jednat,“ informovala ředitelka lidských zdrojů OKD Doprava Denisa Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám