Hlavní obsah

Odboráři v bohumínské hutní firmě jsou ve stávkové pohotovosti

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

Odboráři v hutní firmě ŽDB Bohumín jsou ve stávkové pohotovosti. Hlavním důvodem jejího vyhlášení podle odborového předáka Jiřího Jaškovského bylo neplnění kolektivní smlouvy na letošní rok. Firma navíc rozdává výpovědi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zaměstnavatel nevyplácel nebo krátil zaměstnancům nárokovou část prémiové složky mzdy, na některých závodech už od začátku roku. Upozorňovali jsme na to i představenstvo, nikdo s námi ale nekomunikoval, neodpovídali nám na dopisy,“ popsal Jaškovský a doplnil, že konference odborové organizace proto minulý týden rozhodla, že poslední možností je vyhlášení stávkové pohotovosti.

„Navíc dochází k hromadnému propouštění. Zatímco v předchozích týdnech to bylo v desítkách lidí, ve středu jsme dostali na stůl přibližně 80 výpovědí. Takže celkem to je už skoro 200 lidí,“ řekl Jaškovský. Podle něj se propouští ve všech čtyřech závodech společnosti i v dceřiné firmě. „Jsme z toho dost zděšeni. Nevidíme k tomu důvod, firmě se docela daří,“ prohlásil.

Jak dále uvedl, s rozdáváním výpovědí patrně není konec. Ve čtvrtek odpoledne odboroví předáci jednali s vedením firmy a závodů. „Ptali jsme se, jak závody budou fungovat, jaký to bude mít dopad do zaměstnanosti. Bylo nám řečeno, že o záměrech firmy do budoucna se dozvíme příští týden v úterý a že můžeme očekávat ještě další propouštění většího rázu,“ řekl Jaškovský.

Vedení společnosti na druhou stranu podle něj slíbilo, že firma závazky z kolektivní smlouvy letos zaměstnancům vyrovná. „Pokud zaměstnavatel vyrovná zaměstnancům částku, kterou jim dluží, do poslední koruny, sejde se odborová konference a může rozhodnout o odvolání stávkové pohotovosti,“ doplnil Jaškovský s tím, že také se ale může stát, že konference rozhodne, že stávková pohotovost bude kvůli hromadnému propouštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám