Hlavní obsah

Odboráři spustili kampaň Otevřete oči, sjednocení DPH prý není nutné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pražském Kongresovém centru se v sobotu sešlo více než tisíc předsedů odborových svazů. Probírali vládní plány reforem a shodli se, že plány vlády poškodí většinu obyvatel země. Podle názoru odborářů není třeba kvůli reformě důchodů zvyšovat sníženou sazbu DPH.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil na jednání odborů v pražském Kongresovém centru

Článek

Proto odboráři připravili masivní kampaň s názvem Otevřete oči, která má za cíl získat pro záměry a plány odborářů veřejnost. Odboráři sice nezpochybňují potřebu reforem, musí však být takové, aby byly pro lidi a ne proti nim.

Odborářům vadí, jakým způsobem vláda reformy připravuje. Domnívají se, že není potřeba zvyšovat sníženou sazbu DPH a vyvádět prostředky do soukromých penzijních institucí.

Reforma vyjde na třicet biliónů

Na jednání zaznělo, že důchodová reforma vyjde v následujících 30 letech na bilióny korun. Informovala o tom mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. Peníze půjdou do soukromých fondů na úkor průběžného financování důchodového systému.

Odbory tak reagovaly na čtvrteční výsledek jednání ekonomických ministrů. Na něm se dohodlo, že by si lidé mohli od roku 2013 dobrovolně převádět tři procentní body z 28 procent superhrubé mzdy, které jdou na sociální pojištění, ze státního průběžného pilíře na individuální důchodové účty u soukromých penzijních společností. Podmínkou je, že částku ve výši dvou procentních bodů přidají ze svého.

Výpadek v průběžném systému by měla krýt jednotná sazba DPH ve výši 20 procent. Z ní by byly vyňaty pouze vyjmenované základní potraviny, jako chléb či brambory. Ty by měly sazbu 10 procent.

Podle vedoucího makroekonomického oddělení ČMKOS Martina Fassmanna by ale zvýšení DPH na pokrytí výpadku nemuselo stačit. Průběžný systém tak bude destruován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám