Hlavní obsah

Od roku 2022 do Chorvatska s eurem? Záhřeb učinil první krok pro vstup do eurozóny

Novinky, bož

Chorvatsko do konce týdne předloží formální žádost o vstup do takzvaného mechanismu směnných kurzů ERM II. Jde o krok, který musí předcházet k přistoupení ke společné evropské měně. Ve středu to oznámil chorvatský ministr financí Zdravko Marić. Vláda doufá, že bude moci do mechanismu vstoupit příští rok. Eurem by se pak v zemi mohlo platit nejdříve od roku 2022.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Záhřeb se ke vstupu do eurozóny zavázal v roce 2013, kdy se země stala členem Evropské unie (EU).

Nezbytnou podmínkou pro přijetí eura je plnění takzvaných maastrichtských kritérií.

Vláda státu, který chce přistoupit k euru, musí nejprve stanovit termín vstupu do mechanismu směnných kurzů ERM II. Následně v něm musí setrvat minimálně dva roky. Poté musí být vypracována Konvergenční zpráva ECB a Evropské komise. Euro se následně přijímá vždy na začátku roku.

Maastrichtská kritéria
Podíl deficitu státního rozpočtu na HDP musí být menší než 3 %. Pokud je mírně vyšší, musí se snižovat.
Podíl veřejného dluhu na HDP nesmí překročit 60 %. Pokud je dluh vyšší, musí se tomuto limitu postupně přibližovat.
Míra inflace smí převyšovat úroveň tří zemí EU s nejnižší inflací nejvýše o 1,5 procenta.
Dlouhodobá úroková míra smí být nejvýše o 2,5 procenta vyšší, než je tato míra ve třech zemích EU s nejnižší inflací.
Měnový kurz musí být poslední dva roky před vstupem součástí měnového mechanismu ERM II a nesmí se nadměrně vychylovat mimo stanovené pásmo.

Před dvaceti lety tvořilo eurozónu dvanáct států – Belgie, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko a Španělsko. Později se postupně připojily Řecko, Slovinsko, Kypr, Slovensko, Estonsko, Lotyšsko a jako zatím poslední v roce 2015 i Litva.

Společnou měnou tak platí 19 z 28 členských států. K přijetí eura se při vstupu do EU zavázala i Česká republika. Tuzemská politická reprezentace se však zásadním krokům v tomto směru vyhýbá, především s ohledem na veřejné mínění, které není přechodu na společnou měnu nakloněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Euro slaví dvacet let, překonalo krizi

Před dvaceti lety, 1. ledna 1999, se v jedenácti zemích Evropské unie (EU) začala v obchodním a bankovním styku používat jednotná evropská měna – euro....

Výběr článků

Načítám