Hlavní obsah

Od října výrazně vzrostou ceny plynu i elektřiny

PRAHA

Lidé, kteří topí plynem, se v říjnu dočkají výrazného zásahu do peněženek. Číslo za plyn na fakturách by mohlo vzrůst až o 20 procent. Jen o něco méně vzrostou od října zřejmě i ceny elektřiny.

Článek

"Zdražení se nemůžeme vyhnout," prohlásila ve středu ředitelka České plynárenské unie Marta Ptáčková. Současně ale připustila, že v následujících letech by plyn mohl zlevňovat.

O tom, zda a případně o kolik se od října ceny plynu opravdu změní, bude ale rozhodovat Energetický regulační úřad (ERÚ). Jeho místopředseda Blahoslav Němeček už připustil, že úřad plyn pro domácnosti před zimní sezónou určitě zdraží. "Na základě vývoje cen lehkých topných a težkých topných olejů na světových trzích je již v tuto chvíli jisté, že ceny plynu pro všechny kategorie chráněných zákazníků od 1. října opět vzrostou," uvedl Němeček.

Prozradil tak rovnou důvod, proč se ceny zvýší. Stále rostoucí ceny ropy a s ní souvisejících produktů už nemohou firmy nechat jen tak bez povšimnutí. Majitel hlavního dodavatele plynu, Transgasu, firma RWE, se dal už na začátku července v časopisu Profit slyšet, že by ceny viděla ráda růst až o 25 procent.

V ČR je plyn velmi levný

Tak vysoký nárůst ale regulační úřad zřejmě nedovolí. O kolik ceny pustí nemá zatím podle Němečka jasno, rozhodnutí zveřejní na konci srpna. Může to být o deset, ale i o dvacet procent.

Zvýšení cen plynu bude mít zásadní dopad hlavně na domácnosti, které jím topí. Případné dvacetiprocentní zdražení by bylo pro tyto domácnosti výraznějším zásahem do rozpočtu než pro ty, které na plynu pouze vaří.

Elektřina zdraží asi o pět procent

Vyšší náklady na energie budou mít od října domácnosti i na elektřinu. Výrobce ČEZ v úterý zorganizoval virtuální aukci elektřiny. Poptávka byla velká a ceny se vyšplhaly 15 procent nad současné velkoobchodní ceny.

"Výsledná cena není překvapením, protože poptávku za obdobných cen jsme zaznamenali již dříve," komentoval výsledek aukce obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda.

Podle ekonomů by se to mohlo do konečných cen elektřny pro domácnosti promítnout zvýšením o tři až pět procent. "Zatím to vypadá na růst pro domácnosti kolem čtyř procent," řekl analytik Komerční banky Daniel Kozel.

Lidé přechází z plynu na elektřinu

Zdražování plynu odvádí lidi od jeho využívání. Ceny vzrostly na začátku roku a o čtyři procenta jsou vyšší i od července. Některé domácnosti, které si nechaly zavést kotel plyn, se vracejí ke kotlům na pevná paliva a stále méně lidí také využívá plyn k ohřevu vody. Tyto údaje vyplývají z posledního výzkumu společnosti Factum Invenio.

Nejvíce lidí, 44 procent, využívá pro "tvorbu" teplé vody elektřinu. Plyn v porovnání s loňskem opustilo 11 procent domácností a s 20 procenty jsou plynové karmy třetím nejoblíbenějším způsobem ohřebu vody. "Na druhém místě jako zdroj pro ohřev teplé vody slouží centrální dodovky tepla (31%). Zde se situace vzhledem k loňsku a předloňsku téměř nezměnila," uvedla Soňa Machová ze společnosti Factum Invenio.

Zdroje energie pro ohřev teplé vody (v%)
zdroj20042005
elektřina3544
centrální dodávky3131
zemní plyn3120
lokální topení57
zdroj: Factum Invenio

V porovnání s cenami plynu v zemích EU, jsou na tom spotřebitelé v ČR dobře. Plyn je dražší v Německu, Rakousku, ale třeba i na Slovensku. Celkově jsou ceny plynu v ČR pod průměrem EU.

O kolik by se ceny mohly zvýšit od 1.10.2005

PLYN

požadavek distributora (RWE): - 25%

odhad analytiků: 15-20%

ELEKTŘINA

odhad analytiků: 3-5%

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám