Hlavní obsah

Ocelárna ostravského Evrazu po třech měsících obnovila výrobu

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Ke své práci se ve čtvrtek opět vrátily zhruba tři stovky zaměstnanců ocelárny společnosti Evraz Vítkovice Steel (EVS). Od října loňského roku byl totiž provoz ocelárny dočasně pozastaven. Společnost však 3. ledna výrobu v ocelárně opět rozjela.

Foto: Evraz Vítkovice Steel

Odlévání oceli v ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel

Článek

„Důvodem pozastavení byla nízká poptávka na trhu válcovaných výrobků a také úsilí společnosti pro optimalizaci zásob surovin. Ostatní naše provozy fungovaly,“ sdělil Právu mluvčí EVS Jaromír Krišica. Dodal, že obnovení výroby nezabránily žádné nepříznivé okolnosti.

„Ocelárna jede od rána. Včera (ve středu, pozn. red.) v nočních hodinách byly zapáleny oba kyslíkové konvertory a ráno do nich byla provedena první vsázka. Od poledne vychází z naší ocelárny zase souvislý tok oceli pro naše zákazníky,“ upřesnil Krišica a dodal, že startu předcházel několikatýdenní proces přípravy technologií, aby spuštění bylo plynulé.

Dohoda s ArcelorMittal

Společnosti se podařilo obnovit výrobu oceli především proto, že se dohodla na dodávkách surového železa s ostravským hutním gigantem, firmou ArcelorMittal Ostrava.

„Dohodu máme na měsíc leden a únor, další jednání začnou už brzy. Nechceme ale nyní předjímat, co bude v březnu. Trh s produkty z válcované oceli je stále nestabilní. Jsme prostě rádi, že i přes některé ,zaručené‘ informace o trvalém uzavření ocelárny se opět rozjíždí,“ shrnul mluvčí EVS.

Zaměstnanci ocelárny byli po dobu pozastavení provozu částečně doma s částí mzdy, někteří ale byli také využiti na údržbářské práce či pomáhali v jiných provozech společnosti EVS. Ta je třetí největší českou hutní společností a zaměstnává přes 1100 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám