Hlavní obsah

Očekávání firem je pod bodem mrazu, s ekonomickou situací jsou nespokojené

Novinky, bož

Index očekávání firem se propadl o 54 bodů na –39,4 bodu. Vyplývá to z průzkumu IOF ČSOB. Jde o největší propad v historii měření. Velmi pesimistické je i očekávání firem do budoucna.

Článek

Smyslem výzkumu je pravidelně monitorovat aktuální náladu firem a jejich očekávání do budoucnosti.

Do konce minulého roku byla spokojenost s ekonomickou situací mezi českými firmami vysoká a stabilní. Od posledního měření ve třetím čtvrtletí loňského roku však dramaticky poklesla o 38 procentních bodů z 68 na 30 procent.

Celkem 70 procent oslovených podnikatelů tak s aktuální situací není spokojeno. Jen dvě procenta vyjádřila bezvýhradnou spokojenost, částečnou spokojenost jich pociťuje 28 procent.

Celkem 65 procent firem očekává na konci roku pokles poptávky. Třetina firem očekává, že tento pokles přesáhne 40 procent.

Pouze jedna pětina živnostníků a malých či středních firem očekává do konce roku meziroční nárůst investic. Naopak pokles investic očekává 62 procent firem. Dalších 12 procent podnikatelů v tomto ohledu neočekává žádnou změnu a šest procent nedokáže vývoj odhadnout.

Rozšířit podnikání v horizontu jednoho roku plánuje 12 procent oslovených podnikatelů. Naopak 16 procent jich uvažuje o omezení nebo ukončení činnosti. Stávající rozsah podnikání jich hodlá zachovat 61 procent.

„Je pro nás potěšitelným zjištěním, že více než sedmdesát procent firem v době konjunktury myslelo na zadní vrátka a shromažďovalo si finanční zdroje pro krizové situace, které zažíváme nyní kvůli pandemii. Je ale patrné, že se tento polštář s každou vlnou protipandemických omezení výrazně zmenšuje,“ uvedl výkonný ředitel Firemního financování ČSOB Petr Manda.

Některý z kompenzačních a podpůrných programů využila polovina oslovených firem a podnikatelů. Nejvíce firmy využívaly odklad splátek úvěrů.

Celkem 16 procent firem žádný program nevyužila, ačkoliv by se jim pomoc hodila. Důvodem mohlo být nesplnění podmínek, obavy z následných kontrol, případně složitý proces vyřizování žádostí.

Pokud jde o program Antivirus, podle třetiny oslovených firem bylo jeho vyřízení spíše složité. Pro každou desátou firmu to bylo dokonce velmi složité. Největší problémy se žádostí měly nejmenší firmy.

„My jsme je nevyužili, jsou velice přísné. Narážíme na tu byrokracii. Pro řadu lidí až nedosažitelné,” citují výzkumníci Václava Heinricha, obchodního ředitele firmy Titan Multiplast.

Nicméně desetina firem považuje proces vyřízení žádosti za velmi jednoduchý a 46 procent za spíše jednoduchý.

Reklama

Výběr článků

Načítám