Hlavní obsah

OBRAZEM: Nástupce TGV se bude prohánět rychlostí 360 km/h

Novinky, Tomáš Holý, France 24
LA ROCHELLE
Aktualizováno

Až 360 kilometrovou rychlostí se mohou představit nové rychlovlaky společnosti Alstom. Firma je specialistou na energetické a dopravní systémy. Ve středu odhalila zcela nové vlaky AGV, tedy vylepšenou verzi starších typů TGV, které brázdí Francii.

Foto: Reuters

Za 1,5 miliardy eur bude AGV jezdit v Itálii.

Článek

Kromě nového vylepšeného designu se rychlovlaky mohou pochlubit i razantním zrychlením. Zatímco TGV mohly vyvinout maximální rychlost 300 kilometrů v hodině, u AGV už je tomu až 360. Společnost se nebojí srovnání s největším letadlem současnosti, to Airbusem A 380.

Navíc každý vlak má motor hned pod podlahou v každém vagonu, přitom straší modely měly motory jen dva - na konci a začátku soupravy.

:. Prototyp vlaku v dílně.foto: Reuters/HO

Na 25 souprav AGV koupila soukromá italská společnost. Třicetiletý kontrakt ve výši 1,5 miliardy eur podepsaly společnosti před několika dny. Do provozu půjde v roce 2011, ale Itálií se vlaky poženou „jen“ rychlostí 300 kilometrů za hodinu.

Alstom je světový specialista na energetické a dopravní systémy. Obrat firmy je necelých 17 miliard eur za rok. Působí ve více než 70 zemích světa, kde zaměstnává na 75 tisíc lidí. Společnost je mimo jiné zapsána i na pařížské, londýnské a newyorské burze. Před 27 lety uvedla firma do provozu první rychlovlaky TGV.

:. Francouzský rychlovlak AGVfoto: Profimedia

:. AGV může jet rychlostí až 360 kilometrů v hodině.foto: Profimedia

:. Rychlovlak AGV je vylepšeným typem již 27 let fungujících TGV.foto: Reuters/Regis Duvignau

Česká Pendolina:

Česko se může od roku 2005 pochlubit rychlovlaky Pendolino. Jejich maximální rychlost je 250 km/h, ale v tuzemskou jezdí nanejvýš rychlostí 160 km/h. České dráhy za sedm souprav zaplatilo na 4,5 miliardy korun. Do konce loňského roku se vlakem svezly dva milióny cestujících.

Reklama

Související články

Rychlovlaky TGV budou brázdit Argentinu

Francouzské rychlovlaky TGV rozšiřují svoji působnost. Společnost Alstom, která vlaky vyrábí, uzavřela kontrakt s Argentinou. Navíc má firma dodat novou...

Výběr článků

Načítám