Hlavní obsah

Obiloviny skokově zdražují už i v Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plodiny skokově zdražují už i na Plodinové burze Brno. V předešlých dnech ceny zejména obiloviny rostly kvůli rozsáhlým požárům v Rusku. O více než dvacet procent vzrostla v tuzemsku cena potravinářské pšenice a ječmene. Důvodem jsou podle generálního sekretáře burzy Karla Zezuly klimatické změny nejen v ČR, ale i v Evropě.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Článek

Mírný nárůst cen burza zaznamenala již před dvěma týdny. "Nyní jsou ale nárůsty rapidní. Podobné jsme nezaznamenali několik posledních let," řekl Zezula. Jedním z dalších důvodů zvýšení cen je opoždění sklizně. Zatím ale podle Zezuly nelze určit, zda se letos sklidí méně nebo více obilí.

Růst cen se projevuje zejména u pšenice potravinářské, která zdražila o 670,- korun za tunu (Kč/t), ječmene krmného o 605,- Kč/t, pšenice krmné o 551,- Kč/t a řepky olejné o 467,- Kč.

Nárůst cen z posledních týdnů přišel po dlouhém období stagnace a poklesů. Ceny většiny obchodovaných komodit se neměnily nebo mírně klesaly od zahájení loňské sklizně, která přinesla meziročně nižší výnosy i horší kvalitu obilovin. Podle zemědělců na to mělo vliv velmi suché jaro i změny počasí při sklizni.

Také letos očekávají zemědělci, především z jihu Moravy, špatnou kvalitu obilovin. Na většině polí stála na jaře a počátkem léta kvůli častým dešťům a lokálním záplavám voda. Například na Hodonínsku odepsali zemědělci sklizeň na zhruba pětině oseté plochy.

Obiloviny zdražují od konce července

Pšenice a další plodiny dramaticky zdražují na světových trzích již třetí týden. Důvodem jsou rozsáhlé požáry v Rusko, které drancují tamní sklizeň. Navíc v tu samou dobu zasáhly Pákistán povodně. Obě země přitom patří významné exportéry pšenice na světě.

V minulém týdnu se navíc začalo spekulovat, že rostoucí ceny, by v některých chudších zemích mohly způsobit potravinovou krizi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám