Hlavní obsah

Obézní přečíslili podvyživené, přejídání zabíjí častěji než hlad

Dillí

Na světě je víc obézních než podvyživených lidí. Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) ve své výroční zprávě však také konstatuje, že lidstvo strádá nedostatkem potravin stále víc a že se potravinová krize prohlubuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

IFRC se v dokumentu zaměřila na nepoměr mezi chudými a bohatými a na zvyšování cen potravin v poslední době. Podle statistik bylo ve světě loni obézních 1,5 miliardy lidí, zatímco podvýživou trpělo 925 miliónů osob. „Jestliže k situaci, v níž 15 procent lidstva hladoví a 20 procent má nadváhu, přispěl svobodný trh, pak je něco v nepořádku,“ sdělil generální tajemník IFRC Bekele Geleta.

Zástupce této organizace pro tichomořské asijské státy Jagan Chapagain označil statistické informace obsažené ve zprávě za skandál. Řekl, že „nadměrná konzumace nyní zabíjí víc než hlad“.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Podvyživené dítě v somálské nemocnici

Problémem oblastí, v nichž lidé trpí hlady, podle jeho slov není to, že na světě chybí potraviny, ale to, že jsou špatně distribuovány, že se jimi plýtvá a že jsou kvůli vysokým cenám nedostupné. Letos stouply ceny potravin raketově na celém světě a panují obavy, že to vyvolá potravinovou krizi podobnou té z roku 2008.

IFRC přičítá nárůst cen kromě jiného spekulacím na trhu se surovinami a klimatickým změnám. Právě zvýšení nákladů za potraviny se považuje za bezprostřední příčinu protestů, které začátkem roku vypukly v severní Africe a na Blízkém východě.

Reklama

Výběr článků

Načítám