Hlavní obsah

Obědy v českých hospodách po znovuotevření podražily

Právo, Tomáš Volf

Za jídlo v restauraci zaplatí Češi více peněz než před koronavirovou krizí. Průměrná útrata za oběd v restauracích byla v červnu 134 korun a 40 haléřů. To je o 4,50 koruny víc než letos v únoru, v porovnání s loňským červnem pak jde o citelný nárůst, o celých 10 procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco ale útraty rostou, počty návštěv se v restauracích ještě nedostaly na úroveň před krizí. V červnu se do nich šlo naobědvat téměř o 18 procent méně lidí než před rokem. Vyplývá to z analýzy společnosti Edenred, která vychází z útrat stravenkovou kartou Ticket Restaurant.

Vůbec nejvíc zaplatí lidé za obědy v Praze – průměrná útrata zde poprvé v červnu převýšila 150 korun. Za méně než 130 korun pak lidé obědvají již jen v šesti tuzemských krajských městech, v nejlevnější Ostravě a Olomouci vyjde oběd na 124 korun.

Pivo, víno, maso, ovoce. Zdražování v Česku nabírá na rychlosti

Ekonomika

Důvodem růstu útrat jsou nyní především vyšší ceny jídel, kdy restaurace do svých cen promítají rostoucí ceny surovin. Výrazně v posledních týdnech podle Českého statistického úřadu zdražují například zelenina a ovoce, mouka, cukr a maso. Část restaurací se pak vyššími cenami může snažit dohnat předchozí ztráty.

„Posledním z důvodů růstu útrat pak je, že lidé sice zatím chodí do restaurací méně často, ale když už na oběd zajdou, tak si více dopřávají a také dávají vyšší spropitné, aby restauratéry podpořili,“ komentoval za autory studie Jakub Ryba.

Michelin znovu rozdával v ČR hvězdy. Co není v Praze, ignoruje

Muži

Pokles počtu návštěv v restauracích je ale podle něj důkazem, že krize restaurací jejich znovuotevřením neskončila. „Je jasné, že restaurace za sebou potáhnou období několika měsíců propadů, což mnohé nemusí ustát,“ dodal. Ztráty oboru pohostinství kvůli koronaviru firma odhaduje na 25 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám