Hlavní obsah

Obchody Datart se spojí s majitelem prodejen Euronics a Kasa.cz

• Aktualizováno

Obchodní řetězec s elektronikou Datart se spojí se skupinou HP Tronic, která provozuje síť prodejen Euronics a e-shopy Kasa.cz a Hej.sk. Společnost HP Tronic o tom informovala v úterý. Hodnotu transakce společnosti neuvedly. Spojení musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a slovenský Protimonopolný úrad.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Spojením obou sítí vznikne na českém a slovenském trhu řetězec s ročními tržbami přes 15 miliard korun se sítí zhruba 130 elektroprodejen, které každý rok navštíví více než 22 miliónů zákazníků. Vznikající strukturu kapitálově posílí fond Genesis Private Equity Fund III, který získá významný minoritní podíl.

Nový subjekt usiluje o 20 procent trhu

„Záměrem společností HP Tronic a Datart je spojit se v jeden subjekt, do vznikajícího uskupení vstoupí 100 procent obou společností. Co se týká podílů jednotlivých subjektů, dohodli se majitelé, že se k této otázce nebudou vyjadřovat,” uvedl generální ředitel HP Tronic Daniel Večeřa.

Nově vzniklé uskupení bude na maloobchodním trhu reprezentovat obě dosud samostatně fungující společnosti. Podle Večeři je cílem vytvořit subjekt s tržním podílem dosahujícím až 20 procent na českém a slovenském trhu.

Fúzi musí schválit regulátoři

Firmy budou v nejbližších dnech o tomto záměru informovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Protimonopolný úrad Slovenskej republiky. „Do doby, než oba soutěžní úřady zamýšlenou transakci povolí, nebudou k ní poskytovány další informace,” uvedly firmy.

HP Tronic získal v Datartu pětinový podíl již v roce 2014. Obchody s elektronikou Datart v Česku ve finančním roce 2015/2016 zvýšily tržby meziročně o téměř 11 procent na 5,1 miliardy korun. Obrat zlínské společnosti HP Tronic, která je provozovatelem prodejen Euronics, e-shopu Kasa.cz i majitelem společnosti ETA, se loni zvýšil na 9,1 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám