Hlavní obsah

Obchodníci přijdou o kapacitu v zásobnících, pokud ji nenaplní, rozhodla vláda

Obchodníci, kteří nebudou využívat svou rezervovanou kapacitu v plynových zásobnících v požadovaném minimálním množství, o svou kapacitu přijdou. V rámci novely energetického zákona o tom ve středu rozhodla vláda. Kabinet také rozhodl o zkrácení doby záchranného režimu dodavatele poslední instance (DPI) u elektřiny a plynu ze šesti na tři měsíce.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Změna zákona přichází s principem „use it or lose it“. Obchodníci s plynem tak musí naplnit minimální určenou kapacitu zásobníků, aby Česko bylo podle premiéra Petra Fialy (ODS) připraveno na případné výpadky v dodávkách.

„Pokud obchodník nesplní tuto podmínku, tak o skladovací kapacitu do konce roku přijde. Není to běžný postup, ale jsme v situaci, kdy si nemůžeme dovolit mít na svém území nenaplněné zásobníky plynu,“ upozornil Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády.

Plná kapacita zásobníků v Česku dokáže pojmout až třetinu roční spotřeby. Zásobníky jsou aktuálně podle Fialy naplněny z více než 50 procent.

ČEZ plynové zásobníky od RWE nekoupí. Nepodal nabídku

Ekonomika

Druhá změna v energetickém zákoně se týká zkrácení režimu DPI, který v současnosti trvá šest měsíců. Za tu dobu si musí zákazník, jehož předchozí dodavatel mu přestal dodávat energie, najít nového dodavatele a uzavřít s ním smlouvu. Po uplynutí půlroční lhůty se zákazník dostává do neoprávněného odběru a hrozí mu odpojení od energií.

Odpojení nebude hrozit

Novela tuto lhůtu zkrátí o polovinu, tedy na tři měsíce. Nově navíc, nezmění-li zákazník během této doby dodavatele a bude za dodávku elektřiny a plynu v režimu DPI řádně platit, vznikne mu po uplynutí lhůty závazek na dobu neurčitou právě u dodavatele poslední instance. Dodavatel o tom zákazníka informuje prostřednictvím dopisu zaslaného na adresu zákazníka.

Vláda bude chtít novelu zákona projednat zrychleně v režimu legislativní nouze, uvedl Fiala. S její platností počítá už od 1. června.

Vláda chce silnější bič na členy Rady ERÚ

Ekonomika

V rámci novely vláda ale neschválila původně zamýšlené nové možnosti odvolávání členů Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Přibýt měla možnost odvolat členy rady také kvůli porušení zákonné povinnosti v souvislosti s výkonem funkce a jednání v rozporu s paragrafem, kde je vymezen hlavní účel vzniku a fungování úřadu, což je ochrana spotřebitelů v energetice.

„Nechtěli jsme toto projednávat ve zrychleném režimu. A proto je předložíme Sněmovně v některém z dalších kroků,“ uvedl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám