Hlavní obsah

Obchodníci budou lidem nutit účtenky při nákupu nad 50 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všude, kde lidé od pátku 1. července utratí 50 korun, musí dostat účtenku. Tedy například i ve stáncích nebo kavárnách. Živnostník bude povinen účtenku napsat a vypsat na ní všechny položky, které zákazník koupil. Dosud zákazník dostal účtenku pouze na vyžádání.

Článek

Nařízení se dostalo do zákona o registračních pokladnách, který prošel legislativním procesem. Nařízení se řadě politiků nelíbí, ačkoliv pro něj v rámci zákona sami zvedli ruku.

Lze si totiž jen těžko představit, že stánkaři u rychlého občerstvení nebo u stánků se zeleninou budou na každé dva párky v rohlíku a dvě piva vypisovat účtenku. Pokud bude zákazníků v řadě více, čekající to jistě odradí. Účtenku by museli vypisovat i servírky a číšníci. Zákazník by přesně dostal napsáno, co snědl na oběd.

Hlasování v pátek

Proti povinnosti vydávat účtenky při nákupu nad 50 korun se vyslovil i ministr průmyslu Milan Urban. ODS chce ještě na tomto zasedání Sněmovny hlasovat o novele, která by povinnost zrušila. I kdyby se to povedlo, povinnost v pátek stejně platit začne.

Dodatek do novely živnostenského zákona prosadili poslanci rozpočtového výboru při schvalování registračních pokladen, nikdo o něm dlouho nevěděl.

"Rozpočtový výbor Sněmovny v tomto případě nesehrál dobrou roli. Doufám, že zvítězí zdravý rozum a už tento pátek Sněmovna rozhodne ve prospěch našeho původního návrhu živnostenského zákona. Ten nesmyslný paragraf musí zmizet," sdělil ministr Urban.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám