Hlavní obsah

Obchodní dům nesmí prodávat kondomy, stojí totiž na církevním pozemku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jeden z obchodních domů u Bratislavy nesmí prodávat kondomy a v neděli je zavřený. Pozemek, na němž vyrostl, totiž patří římskokatolické církvi. Jak uvedl deník Sme, zákaz nedělního prodeje je součástí nájemní smlouvy.

Foto: Pro Novinky Ctibor Lorenz, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obchod je na církevní půdě, proto po dohodě s druhou stranou není otevřený v neděli a do jeho sortimentu nejsou zařazeny kondomy,“ potvrdila mluvčí obchodního řetězce Zuzana Lošáková.

„Toto smluvní ustavení vychází z požadavku nedělního odpočinku, což vyplývá z deseti Božích přikázání a zároveň respektuje přirozený rytmus lidské činnosti,“ uvedl ředitel arcibiskupské kurie Bratislavské arcidiecéze Tibor Hajdu. Zákaz prodeje kondomů není podle něho součástí nájemní smlouvy, ale jedná se o džentlmenskou dohodu s obchodním řetězcem.

Výrobci kondomů se s podobným omezením ještě nesetkali. „Jedná se o ojedinělý jev,“ sdělila Eliška Žemličková ze společnosti Primeros Prague.

Deník cituje rovněž jednoho ze zákazníků obchodního domu, který na pultech marně hledal kondomy. „Prohledal jsem celou drogerii, nakonec jsem zašel za vedoucím a ten mi tuto informaci potvrdil. Nejde mi o ty prezervativy, ale o hloupý princip,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám