Hlavní obsah

O toxické látce ve vejcích věděla Belgie už začátkem června

Belgické úřady věděly o podezření na kontaminovaná vejce látkou fipronil už začátkem června, informovaly o něm ale poprvé až 20. července. Potvrdil to v sobotu agentuře DPA belgický úřad pro kontrolu potravin. Podle mluvčí úřadu bylo rozhodnutí nezveřejnit informace o prvním podezření v souladu s evropskými předpisy.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Článek

"Jeden belgický závod nás informoval, že může být problém s fipronilem," uvedla mluvčí belgického úřadu pro kontrolu potravin (FASNK) Katrien Stragierová. Dodala, že úřad o něm informoval až 20. července, protože chtěl nejprve shromáždit více informací tak, jak to podle ní stanoví evropské předpisy.

Další zemí, kde se látka fipronil ve vejcích podle DPA objevila, se stalo 22. července Nizozemsko, kde ji tehdy našlo ve vejcích sedm firem. Poté se začaly objevovat případy také v Německu, kde je zaznamenaly téměř všechny spolkové země.

Tento týden začaly Německo, Belgie a Nizozemsko stahovat z trhu milióny vajec kvůli možné přítomnosti fipronilu. V Belgii a Nizozemsku úřady kvůli stopám insekticidu ve vejcích a kuřecím mase přistoupily k zavírání chovů.

Kontroly vajec i v Česku

Česká Státní veterinární správa (SVS) ve čtvrtek oznámila, že bude namátkově kontrolovat vejce a kuřecí maso ze šesti evropských zemí, kde se přípravek fipronil mohl v chovech používat. Kromě Belgie, Německa a Nizozemska jde o Francii, Itálii a Polsko. Vejce z Belgie byla podle veterinární správy na českém trhu naposledy v dubnu a vejce z Nizozemska v květnu.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Nizozemský úřad dohlížející na bezpečnost potravin NVWA tvrdí, že riziko představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel. Podle německých úřadů je množství toxické látky ve vejcích malé a pro dospělé nebezpečí nepředstavuje, potenciální hrozbou je však pro děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám