Hlavní obsah

O podpoře státu při krachu IPB bude rozhodovat Evropský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Japonská banka Nomura napadla u Evropského soudu rozhodnutí Evropské komise, která se odmítla zabývat její stížností na český stát. Nomura se domnívá, že ČSOB dostala od státu protiprávní podporu při převzetí zkrachovalé IPB, v níž měla podíl právě Nomura.

Foto: Muzeum Blansko

Salmovský zámek v Blansku

Článek

Evropská komise v polovině července konstatovala, že převzetí bývalé Investiční a poštovní banky v roce 2000 bylo v souladu s unijními pravidly.

Jedním z argumentů Nomury u soudu je to, že EK neměla v době tohoto rozhodnutí všechny potřebné informace. ČR měla Unii dodat veškeré podklady o veřejných podporách, které v posledních letech poskytla, do data vstupu do Unie, tedy do 1.května. Mnohé z nich ale odevzdala později. "Část informací o podpoře ČSOB byla právě mezi těmi, co byly odevzdány později," řekl Novinkám mediální zástupce Nomury Jiří Hrabovský.

Bývalý vlastník Investiční a Poštovní banky, společnost Nomura zpochybňuje vstup ČSOB do IPB a okolnosti státního zásahu od samého počátku. Na IPB uvalila Česká národní banka v červnu 2000 nucenou správu. V dalších dnech se státní orgány dohodly s ČSOB, že banku převezme.

Ministerstvo financí společně s ČSOB míní, že věc se přímo ČR netýká, protože Nomura napadá rozdhodnutí Evropské komise. "Napadeno je rozhodnutí EK, je tady na ní, aby na krok Nomury reagovala," řekl mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar. "V tomto případě jde o spor mezi Nomurou a EK," souhlasí mluvčí MF Marek Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám