Hlavní obsah

O nájmech se rozhodne až koncem března

ČTK, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O tom, jak vysoké nájemné by měli lidé platit, rozhodne koalice nejdříve na konci března. A to přesto, že ministerstva financí (MF) a místního rozvoje (MMR) měla připravit podle závěrů poslední koaliční schůzky společný návrh už v únoru. "Jednání o zákonu o nájemném ale překryla jiná jednání na politické scéně," uvedl ministr Pavel Němec (US-DEU).

Foto: Ondřej Tylčer

Sacrebleu: Nataša Novotná

Článek

K těm patří především volba prezidenta, hlasování o důvěře kabinetu a chystaný sjezd sociální demokracie. "Koaliční jednání, které by dalo konečné rozhodnutí o podobě zákona o nájemném, očekávám až poté, co se politická scéna trochu uklidní," řekl ministr.

To by podle něj mohlo být po sjezdu sociální demokracie, tedy na konci března.

Neshody stále trvají

Spory mezi MMR a MF o podobě zákona o nájemném podle Němce stále trvají. "Jsme ochotni ustoupit od rychlosti růstu nájemného, nikoli však od myšlenky sjednocení regulovaných a tržních cen," uvedl.

MMR navrhuje, aby se nájemné ročně v přechodném období zvyšovalo o 15 procent, ministerstvo financí požaduje růst maximálně deset procent. Shoda zatím nenastala ani v délce tzv. přechodného období a postupu po jeho skončení. Z toho ale plyne, že už je prakticky vyloučeno, aby nový zákon byl účinný od 1. července, jak se předpokládalo. Přitom 19. března skončí tříměsíční moratorium vlády na zvyšování nájemného.

Je možné, že vláda zákaz zvyšování nájemného prodlouží. Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v minulosti vyjádřil, že by prodloužení podpořil. Naopak Němec soudí, že opatření je zbytečné a je škodlivé ho dále prodlužovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám