Hlavní obsah

NÚKIB radí, jak posoudit důvěryhodnost dodavatelů 5G sítí

Brno.

Soubor doporučení, podle nichž je třeba posuzovat důvěryhodnost dodavatelských firem v oboru technologií pro 5G sítě, vydal v pondělí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Operátoři by podle doporučení měli například sledovat, zda je dohledatelná vlastnická struktura dodavatelské firmy, zda má sídlo ve státě s demokraticky volenou vládou a nezávislým soudním systémem, který dlouhodobě nebo systematicky neporušuje mezinárodní právo. NÚKIB o tom informoval v tiskové zprávě.

Na vypracování doporučení se podílela také ministerstva průmyslu a obchodu, zahraničních věcí, Bezpečnostní a informační služba, Úřad pro zahraniční styky a informace a Vojenské zpravodajství.

NÚKIB varoval před zvýšeným rizikem kybernetických hrozeb kvůli krizi na Ukrajině

Bezpečnost

„Doporučení poskytuje vodítko zejména pro dodávky do informačních a komunikačních systémů kritické infrastruktury České republiky. Při tvorbě kritérií byl kladen důraz na jejich vyhodnotitelnost a měřitelnost, zároveň se jedná o obecně přijímané bezpečnostní zásady a lze je obdobně aplikovat i v dalších oblastech při zavádění jiných než telekomunikačních technologií," uvedl ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Úřad na 11 stranách doporučuje v jednotlivých bodech i konkrétní kritéria, která dělí na strategická, obchodní a technicko-bezpečnostní. Úřad upozornil, že výstavba 5G sítí v Česku už probíhá a v některých částech jsou sítě dokonce v provozu.

Do doby přijetí legislativy, která státu umožní poskytnout operátorům při budování těchto sítí zákonný rámec, chceme pomoci telekomunikačnímu sektoru formou zveřejnění bezpečnostních vodítek.
ze zprávy NÚKIB

„Stále ale nejsou uvedeny do provozu všechny funkcionality, které mají tyto sítě potenciál přinést. Do doby přijetí legislativy, která státu umožní poskytnout operátorům při budování těchto sítí zákonný rámec, chceme pomoci telekomunikačnímu sektoru formou zveřejnění bezpečnostních vodítek alespoň v podobě doporučení, které operátorům nabízí nezávazná bezpečnostní kritéria,“ uvedl úřad ve zprávě.

Zdůraznil také, že ač jsou doporučení nezávazným materiálem, stále je v platnosti varování NÚKIB z roku 2018, které musí firmy podléhající zákonu o kybernetické bezpečnosti zohledňovat. Toto varování se vztahovalo k výrobkům i programům společností Huawei Technologies a ZTE Corporation.

Narušení kybernetické bezpečnosti 5G sítí, a to zejména jeho nejzávažnější případy, jako je narušení dostupnosti sítě ve velkém rozsahu či kybernetická špionáž, představuje podle NÚKIB podstatný problém jak pro významné ekonomické zájmy a bezpečnost státu, tak pro operátory a jejich uživatele. Vzhledem k roli, jakou budou 5G sítě v následujících letech hrát, by mělo naplnění takových hrozeb dalekosáhlé celospolečenské důsledky, uvedl NÚKIB.

Rychlé sítě 5G zahrnují různé prvky síťové infrastruktury pro mobilní komunikační technologie, sloužící k připojení koncového účastníka nebo zařízení. Zpravidla využívají i prvky předchozích generací mobilních sítí, jako jsou 4G nebo 3G sítě. Mobilní sítě 5G umožňují desetinásobnou rychlost připojení proti LTE. Kmitočty v pásmu 700 MHz potřebné pro 5G vydražili před rokem stávající operátoři. Nejdále je v pokrývání signálem 5G Vodafone, který eviduje 60 procent populace v dosahu 5G. T-Mobile měl na konci loňského roku asi 25 procent populace.

Spuštění sítě 5G způsobí chaos v letecké přepravě, varují americké aerolinky

Amerika

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám