Hlavní obsah

Novým majitelem ostravských VHM bude společnost Skatlop

Novým majitelem ostravské společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) se stane společnost Skatlop. Podnik získala ve veřejné dražbě, když nabídla nejvyšší cenu. Zaplatí za něj přes 1,2 miliardy korun. V písemném prohlášení to uvedl insolvenční správce Lukáš Zrůst.

Foto: Vítkovice

Ocelárna Vítkovice Heavy Machinery

Článek

S výsledkem dražby podle něj už vyjádřil souhlas věřitelský výbor i zajištění věřitelé, prodeji tak nic nebrání. Mediální zástupce Skatlopu Ondřej Hubatka uvedl, že firma chce průmyslový areál revitalizovat a nehodlá pokračovat v současném výrobním programu.

„Z hlediska věřitelů je to vynikající výsledek. Jedná se o trojnásobek vyvolávací ceny a zřejmě nejvyšší částku, kterou se kdy prodejem průmyslového areálu v insolvenci podařilo v Česku získat. Za významné pokládám i to, že na rozdíl od řady jiných strojírenských společností v insolvenci, zde se podařilo udržet podnik v běhu. Nezastavila se výroba,” uvedl Zrůst.

Podle něj se podnik podařilo prodat za takto vysokou cenu i díky efektivitě soudu a konstruktivnímu přístupu věřitelů.

„Neplánujeme pokračovat ve stávajícím výrobním programu VHM, který se v současné době bohužel ukazuje jako nerentabilní. Akvizici vnímáme jako zajímavou příležitost a rádi bychom využili potenciál této průmyslové lokality v centru Ostravy-Vítkovic k její revitalizaci a dalšímu rozvoji,” uvedl Hubatka za Skatlop, který působí ve finančnictví i podnikatelské sféře.

Vítkovice Heavy Machinery zastavily výrobu, vedení podalo návrh na insolvenci

Ekonomika

Podle dřívějších informací by měl nový majitel doplatit kupní cenu do 11. března. O den později je nejzazší termín pro uzavření smlouvy o převodu závodu a 15. března je rozhodný den pro převod VHM na nového majitele.

Z ceny, již nový majitel zaplatí, se alespoň částečně uspokojí pohledávky věřitelů, které dosahují asi 1,7 miliardy korun. V aukci se jako jeden celek prodával areál na více než 50 hektarech pozemků, včetně obrovských hal, strojního vybavení, materiálu, zaměstnanců i know-how. Nezávislý posudek vyčíslil odhadní cenu na 1,3 miliardy korun. Ve VHM pracuje téměř 300 lidí a firma stále vyrábí.

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Jsou dodavatelem dílů pro jadernou, vodní a větrnou energetiku, těžební či lodní průmysl. Do problémů se firma dostala už v roce 2018 ještě jako součást strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. V průběhu reorganizace ji převzala společnost zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, který do firmy vložil peníze.

Dosud je většinovým vlastníkem VHM Strnadův holding CE Power Industries. Insolvenční návrh podalo loni vedení, podle kterého byla firma dlouhodobě ztrátová a nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií. Problémy prohloubil koronavirus a opatření proti jeho šíření.

Hubatka uvedl, že společnost Skatlop vlastní olomoucký podnikatel Karel Hubáček, který má dlouholeté zkušenosti z podnikatelské a finanční sféry.

„Mimo jiné se v současné době zaměřuje ve spolupráci se společností Accolade na investiční příležitosti v oblasti průmyslových parků a areálů. Dlouhodobě spolupracuje rovněž se skupinou Creditas, která patří jeho bratranci Pavlu Hubáčkovi,” uvedl Hubatka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám