Hlavní obsah

Novu po Železném řídí Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Televize Nova už zná svého nového generálního ředitele a nové vrcholové vedení. Netrvalo ani týden a do čela televize se po Vladimíru Železném prozatímně, avšak nejspíš do konce letošního roku, dostal muž z vedení finanční skupiny PPF, osmatřicetiletý Petr Dvořák.

Foto: Vladimír Uhlíř

Herdule (váleček) s krajkářskými paličkami v nejdeckém muzeu

Článek

Ten je současně místopředsedou představenstva Nova Holding a jednatelem společnosti CET 21, která drží licenci na vysílání Novy. Jeho jmenováním se rovnováha sil na Nově přesunula jednoznačně ve prospěch PPF, která do Novy vstoupila poté, co se Vladimír Železný dostal do problémů s justicí a nebyl také schopen zaplatit miliardový závazek společnosti CME.

Vstřícné gesto?

Naprostým překvapením je odvolání Pavla Zuny z funkce šéfredaktora zpravodajství Novy a jeho jmenování programovým ředitelem, místo Libuše Šmuclerové. Za Zunova vedení byly zpravodajské pořady Novy jednoznačně v čele divácké sledovanosti a rovněž proti práci Šmuclerové nebyly slyšet žádné připomínky.

Zuna nemá se skladbou programu žádné zkušenosti. V šéfování zpráv Zunu nahradí jeho dosavadní zástupce Martin Ondráček. Zuna bude ale nadále moderovat zpravodajství ve dvojici s Pavlou Charvátovou.

Zpravodajství Novy bylo terčem ostré kritiky zejména ministra kultury Pavla Dostála, který je označoval za zaujaté a nevyvážené. Odchod Zuny má zřejmě otupit ostří sporů Novy s vládními špičkami.

Šmuclerová výkonnou ředitelkou CET 21

Současně se jmenováním Dvořáka vlastníci Novy - MEF Holding a skupina PPF - vytvořili funkce výkonných ředitelů. V CET 21 jím bude Libuše Šmuclerová a v České produkční 2000 Petr Chajda z PPF. Očekává se od nich řízení běžného provozu Novy a její servisní organizace České produkční. Funkci finančního ředitele po Chajdovi převezme Pavel Horák, nynější člen Chajdova týmu z PPF.

"Zvolili jsme toto řešení na přechodnou dobu, abychom neobsazením pozice generálního ředitele nezpomalili rozvoj televize a nedali prostor různým spekulacím, které se v médiích objevily. Vlastníci se dohodli, že definitivní řešení o obsazení generálního ředitele TV Nova by chtěli najít do konce roku," sdělil médiím Jiří Šmejc.

Ten zůstává předsedou představenstva Nova Holding a také jednatelem CET 21. Vykonává již od roku 1999 funkci generálního ředitele České produkční 2000. Chajda jako výkonný ředitel bude jeho podřízeným. Šmuclerová bude zase podřízena Dvořákovi.

Dostál spokojený

Žádná z těchto změn se nedotkne programové skladby televize. Pouze Volejte řediteli dočasně zmizí až do obsazení funkce generálního ředitele. Ministr Pavel Dostál reagoval na změny slovy: "Nepřeji si upřímně opravdu nic jiného, než aby to byla dobrá komerční televize, která na rozdíl od té Novy, která tady byla ještě nedávno, bude dodržovat zákon o vysílání," řekl ČTK Dostál.

Ministr již delší čas připravuje na tuto stanici stížnost. Dostál uvedl, že analýza vysílání Novy se zpracovává. "Jak s ní naložím, ... je záležitost samozřejmě druhá, ale já nepředpokládám, že bych ji (radě pro vysílání) nepředal," uvedl.

CME už má peníze na kontě

Společnost CME oznámila, že v úterý obdržela na svůj účet 358 634 568 dolarů jako platbu od České republiky. Tato suma zahrnuje i 4 304 778 dolarů, které švédský soud nařídil České republice uhradit jako náhradu nákladů řízení ve Švédsku.

Celková suma, kterou CME obdržela od Vladimíra Železného a České republiky, tak dohromady dosahuje 387 654 568 dolarů. Částku 78,5 milionu dolarů CME složila na účet v Holandsku, dokud se nevyřeší spor s holandskými daňovými úřady.

Firma CME se však nehodlá smířit jen s odškodněním, ale hodlá i nadále pokračovat ve vymáhání svých pohledávek za CET 21 a Vladimírem Železným, jejichž současná výši vyčíslila na 5,3 miliónu dolarů. CME bude pokračovat i v soudním sporu o exkluzivitu původní servisní smlouvy mezi ČNTS a CET 21 a o neoprávněnost odstoupení od této smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám